login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Drienovec: Kostol sv. Martina

@ :: Historické foto ::     Jul 10 2007, 19:35 (UTC+0)

1


2


3

Medzi kultúrne pamiatky obce Drienovec patrí klasicistický kostol sv. Martina – biskupa, ktorý bol postavený v rokoch 1775 – 1780. Prvá z fotografií zachytáva jeho stav v čase ukončenia II. svetovej vojny, kedy bol značne poškodený a jeho veža bola úplne zničená. Bol to následok bojov, ktoré obec silno poznamenali. V obci Peder sa nemecké vojská postavili na odpor Červenej armáde, ktorá už ovládla Drienovec.


Druhá fotografia pochádza z roku 1946 (najneskôr z roku 1947) a zachytáva stav, kedy bol už kostol obnovený. Veža však nebola dobudovaná. Posledná fotografia približuje stav z roku 2007. Ako môžeme vidieť, kostol má veľkú predstavanú vežu, ktorú vybudovali v roku 1983.

V záznamoch spisov zo Spišskej Kapituly z roku 1595 sa uvádza, že na mieste terajšieho kostola stála Kaplnka Najsvätejšieho Tela Krista Pána. Súčasný chrám tvorí jednoloďová stavba s presbytériom a do štítového priečelia stavanou vežou. Areál kostola je ohradený múrom s kovanou bránou.

Zaujímavosťou je, že prvým pôvodným zvonom v tomto kostole bol zvon dovezený z Drienovskej planiny z Kostola sv. Ladislava, kde sa konali sväté omše do roku 1400. Ten potom v roku 1923 vymenili za tri nové zvony vyrobené v Prešove. Počas II. svetovej vojny však jeden zo zvonov zobrali vojaci, takže v súčasnosti sa tu nachádzajú zvony dva.

-sl-

Použitá literatúra:

Drienovec – Somodi (2001, OZ Drienovec a jeho okolie)










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.




čitateľov: 3752