login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Filmovanie hrnčiarskeho trhu

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2007, 14:53 (UTC+0)

1


2

Pozdišovce: Uverejnené fotografie pochádzajú zo sedemdesiatych rokov 20. storočia, kedy Československá televízia pre jeden zo svojich programov v obci nakrúcala „tradičný hrnčiarsky trh“. Sedemdesiate roky boli typické spájaním sa hrnčiarov v Zduženej výrobe. Už v roku 1961 Krajský zväz výrobných družstiev v Prešove nariadil, aby sa ľudové družstvo hrnčiarov Svojráz zlúčilo s družstevnou výrobou. Predsedom výrobného družstva bol Dezider Svarinský, za pozdišovských hrnčiarov sa do predstavenstva dostal Ján Čižmárik.

Pozdišovské stredisko bolo do roku 1970 ziskové, v rokoch 1972 až 1976 stratové, ale potom opäť prešlo do zisku. V tých časoch tu pracovalo 31 až 55 zamestnancov. Keď vezmeme do úvahy, že v roku 2007 v Pozdišovciach pracuje jediný hrnčiar, pán Ján Parikrupa, v sedemdesiatych rokoch bola obec ešte stále „hrnčiarskou veľmocou“.

Okrem Združenej výroby tu bola ešte jedna hrnčiarska dielňa, ktorú koncom šesťdesiatych rokov založil majster Michal Parikrupa – Šipar. Pracoval v nej spolu s manželkou a synmi. Hlavným odberateľom ich výrobkov bol Ú¼UV.

Už v roku 1976 prijala Vláda Slovenskej socialistickej republiky uznesenie, podľa ktorého sa mal v Pozdišovciach vybudovať nový závor na výrobu keramiky. Rozpočet bol 23 miliónov Kčs a ukončený mal byť v roku 1979. V skutočnosti ho dokončili v roku 1985. Ide o závod, ktorý stojí na ľavej strane cesty pri príchode v smere od Košíc, a ktorý je po privatizácii a konkurze v súčasnosti odstavený z prevádzky.

Keďže pozdišovská keramika bola i je vnímaná ako umelecko-remeselnícky fenomén, Pozdišovce často navštevovali aj rôzne delegácie a zástupcovia médií. Ako je uvedené vyššie, tieto fotografie vznikli počas nakrúcania Československej televízie, kedy Pozdišovčania zahrali, ako to kedysi vyzeralo na hrnčiarskych trhoch.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra: Ján Poprik: Majstri hliny (vydal Obecný úrad Pozdišovce, 2001)




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3731