login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Hrnčiarsky majster Andrej Čižmárik

@ :: Historické foto ::     Jul 02 2007, 13:32 (UTC+0)

1


2

Pozdišovce: Tieto historické fotografie pochádzajú zo štyridsiatych rokov 20. storočia. Horná z nich zachytáva hrnčiarskeho majstra Andreja Čižmárika pri práci, práve keď ľavou rukou vyťahuje steny nádoby do výšky a pravú vlhčí v nádobe s vodou. Dolná fotografia zachytáva jeho dom so slamenou strechou, v ktorom v tom čase býval a tvoril.

Andrej Čižmárik sa narodil v roku 1919 a až do roku 1990 aktívne pracoval na hrnčiarskom kruhu. Pochádzal z hrnčiarskej rodiny, bol najmladším z troch bratov, ktorí sa venovali tomuto remeslu. Mal vlastnú hrnčiarsku dielňu i pec. Potom v roku 1947, ako sa zúčastnil odborného kurzu pre pozdišovských hrnčiarov, vstúpil do Hrnčiarskeho a predajného družstva. Tam aj získal čestný titul Majster ľudovej umeleckej výroby. Medzi jeho tradičný výrobný sortiment patrili nielen vázy a taniere, ale aj svietniky, kvetináče, mliečniky, silky, koršovy, misky a lieviky.

Neskôr, už ako zamestnanec Združenej výroby a Novexu, pôsobil aj ako inštruktor, pričom zaúčal aj do tajov maľovania keramiky.

-sl-

Použitá literatúra: Ján Poprik: Majstri hliny (vydal Obecný úrad Pozdišovce, 2001)




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3937