login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Po prechode frontu

@ :: Historické foto ::     Jun 06 2007, 09:09 (UTC+0)

1


2

Pozdišovce: Tieto historické fotografie pochádzajú zo štyridsiatych rokov 20. storočia a zachytávajú typické domy so slamenými strechami v časti obce, ktorú tu volajú Na Visloku. Posledné takéto obydlia, ktoré boli typické pre celý Zemplín, v Pozdišovciach pretrvali do šesťdesiatych, čiastočne do sedemdesiatych rokov, kedy prišli do módy tzv. kockové domy.

Keďže Pozdišovce nikdy nebola radová obec, ale do vzniku I. ČSR tu žila aj šľachta, dovtedajšie príbytky boli veľmi rozdielne. Fotograficky zachytené domy obývali tí chudobnejší. V čase vzniku Československej republiky prišli do módy domy, ktoré boli priestrannejšie a stavali sa do pôdorysu ako písmeno L. Tie si mohli dovoliť už aj stredne bohatí gazdovia.


I keď fotografie nie sú veľmi kvalitné, najmä na druhej z nich si môžete všimnúť, ako bola zničená dedina po ukončení II. svetovej. Zábery vznikli tesne po prechode frontu. O Pozdišovce sa bojovalo tri dni, Nemci nechceli obec opustiť. Červená armáda do bojov nasadila aj kaťuše a tanky. Jej postup sťažovala rozvodnená rieka Duša i skutočnosť, že Nemci vyhodili do povetria most, ktorý cez ňu prechádzal. I z toho dôvodu boli niektoré západnejšie obce Zemplína oslobodené skôr ako Pozdišovce. Tie sa stali slobodnými 29. novembra 1944.

Slavomír Szabó

Článok vznikol na základe konzultácií s pánom Jánom Poprikom



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4536