login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Tanec

@ :: Historické foto ::     May 31 2007, 20:19 (UTC+0)

Pozdišovce: Táto historická fotografia pochádza z roku 1949 a sú na nej zachytené tri páry tancujúcich žien. Snímok bol urobený v pozdišovskej lokalite, ktorá sa nazýva Kúty a v pozadí vidíme dom so slamenou strechou, ktorý patril pani Zuzane Ferjovej. To, že tu tancujú dievčatá v dvojiciach, nie je ani na tie časy ničím výnimočné.


Spoločné tance žien patrili k tradičným kultúrnym prejavom. Nakoniec, aj známa karička, ktorá je tak často zobrazovaná na pozdišovskej keramike, je rýdzo ženský tanec. Dnes by sme už asi len ťažko hľadali skutočné dôvody, prečo to takto vzniklo. Ako jedna z hypotetických príčin môže byť skutočnosť, že dedinské tancovačky mali v tých časoch svojrázne zvyky, takmer až rituálneho charakteru. Najskôr sa zvyčajne stretávali ženy. Dokonca aj keď začala hrať muzika, zdravé chlapské jadro ešte nemuselo byť prítomné. Muži sa totiž často schádzali na pohárik, až potom sa vybrali za tancujúcimi dievčatami. Je však dôvodné predpokladať, že toto nebola jediná, ba ani dominantná príčina. Jednoducho, bolo to tak.

Medzi typické zemplínske tance patria dynamické a počas trvania skladby rytmicky sa zrýchľujúce čapáše, ktoré tancovali alebo samotní muži, alebo sa tancovalo v dvojiciach muž - žena. Tiež treščak, ktorý tu zvykli nazývať aj ohnivým čardášom.

Niekedy na tanec nebolo nutné mať partnera vôbec. Známe zemplínske sólo tance sú kovaľská, kurikrik a sarkuraz.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
Z. Beňušková a kolektív: Tradičná kultúra regiónov Slovenska (VEDA, 2005)
K. Ondrejka: Malý lexikón ľudovej kultúry Slovenska (Mapa Slovakia Bratislava, 2003)




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3899