login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Rok 1915

@ :: Historické foto ::     May 31 2007, 19:29 (UTC+0)

Pozdišovce: Táto historická fotografia zachytáva rodinu Kráľových. Okrem oblečenia, ktoré si určite nachystali na slávnostnú chvíľu fotografovania, je zaujímavý pohľad i na zadnú časť domu. Typická zemplínska drevenica „omastená“ ílovitou hlinou má slamenú strechu. Zaujímavý je i rok 1915, kedy táto fotografia vznikla. Bolo to počas I. svetovej vojny, keď sa na východe Slovenska bojovalo.


Koncom januára 1915 sa vojská rakúsko-uhorskej armády pokúšali o ofenzívu, ale neúspešne. Ruské vojská 8. armády generála Brusilova smerovali do vnútrozemia monarchie. Ich pravé krídlo začiatkom februára už ovládlo obec Miková i dôležité mostné spojenie v Medzilaborciach. Rusi sa dokonca dostali do bezprostrednej blízkosti Bardejova. Situácia sa zmenila až v apríli, keď 11. nemecká armáda prelomila jednotný ruský šík v Karpatoch a začiatkom mája 4. rakúsko-uhorská armáda generála A. Mackensena začala porážať Rusov v oblasti Gorlíc.

I keď tieto boje bezprostredne južnejšie časti Zemplína nezasiahli, odohrávali sa na severovýchode súčasného územia Slovenska a mali vplyv na celý východ. Do armády sa rukovalo vo veľkom. Rakúsko - Uhorsko počas I. svetovej vojny priamo zapojilo do svojich vojenských zložiek viac ako 70 percent mužov v brannom veku.


Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
Kronika Slovenska 2 (Vydavateľ: Fortuna Print & Adut, 1999)
Prvá svetová vojna – Pozabudnuté cintoríny (Vydavateľ RRA Svidník, 2005)




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3915