login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Sliepkovce: Tancovačka „obrubeňe“

@ :: Historické foto ::     May 28 2007, 09:53 (UTC+0)

Táto fotografia pochádza zo šesťdesiatych rokov 20. storočia a je z obce Sliepkovce. Zachytáva atmosféru typickej vidieckej zábavy - tancovačky.


Ešte v tridsiatych a štyridsiatych rokoch sa na v Sliepkovciach tancovalo pravidelne od mája do jesene, o čom aj píšeme v článku Cigánska muzika. Najmä v predvojnových časoch, keď nebolo veľa peňazí, dievčatá platili za vstup na tancovačku po päť korún a mládenci dávali zrno a po pol litri pálenky. Dievčatá často zvykli pripraviť aj pohostenie, pričom najčastejšie to boli halušky s rôsolom. Rôsol sa robil zo šťavy nakladanej kapusty.

Zaujímavým zvykom v Sliepkovciach bol takzvaný marš. Ak hociktorý mládenec na niektoré dievča žiarlil, alebo mal iný dôvod, kúpil hudobníkom po poldeci pálenky a nakázal im zahrať marš. Keď marš dohrali, dotyčný zakričal meno dievčaťa a to muselo odísť z tancovačky domov. Bolo to dosť ponižujúce, ale dievčatá to rešpektovali.

Samozrejme, ako všade inde, aj tu pre dievčatá vznikali časté roztržky a bitky. Aj preto miestni mládenci nosievali na tancovačky takzvané olovienky. Olovienka bola krátka palica, tak akurát aby o niečo presahovala dlaň a na jej konci bola olovená guľa veľkosti päste. Pokiaľ sa nič nedialo, olovienky mali zastrčené v nohaviciach. Pokiaľ bola roztržka malá, nepoužívali ich. Ak však išlo o väčšiu bitku, vytiahli olovienky a často sa mlátili hlava-nehlava.

V šesťdesiatych rokoch, teda v časoch, kedy vznikla táto fotografia, už boli olovienky minulosťou. Namiesto cigánskej muziky tu vidíme len jedného harmonikára a tancujúci už nie sú v krojoch, ale v štýle mestského oblečenia. Ide o takzvané „obrubeňe“. V tom čase bývali svadby v sobotu a zúčastňovali sa ich pozvaní z rodiny a blízky priatelia. V nedeľu sa konala druhá oslava. Podľa zemplínskeho zvyku sa v sobotu mladá ušila a v nedeľu obrúbila, čím sa naráža na šitie a obrúbenie napríklad košele. Odtiaľ pochádza aj tento názov a z „obrubeňa“, čiže tancovačky deň po svadbe, je aj uverejnená fotografia.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pani Márie Čižmárovej.






* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4299