login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Sliepkovce: Cigánska muzika

@ :: Historické foto ::     May 13 2007, 08:27 (UTC+0)

Táto, i keď nie veľmi kvalitná fotografia, zachytáva rómskych hudobníkov v štyridsiatych rokoch 20. storočia na tancovačke v obci Sliepkovce. V tom čase sa hrávalo v krčme U Olomáša, alebo pod holým nebom. Krčma u Olomáša, mala v tom čase už lepšie osvetlenie, a to nielen petrolejky, ale aj lampu na plyn. Zloženie kapely bolo štandardné – primáš hral sólové husle, nasledovali druhé husle ako kontra, basa a cimbal. Hrávali sa ľudové piesne.

Na fotografii sú zachytení sliepkovskí Rómovia. V tom čase bývali v lokalite Nindigovce asi kilometer za obcou.

Bývalo zvykom, že kapela brala časť honoráru ako zálohu aj niekoľko dní vopred. Bol o nich veľký záujem a niekedy mali viacero ponúk na jeden termín naraz. Platilo teda pravidlo, že kto prvý zaplatí zálohu, tam pôjdu hrať. Aby mal objednávateľ istotu, že Rómovia naozaj prídu, bral zasa od kapely do zálohy husle, ktoré im vrátil až na začiatku tancovačky.

S výnimkou pôstnych cirkevných sviatkov, počas ktorých by bolo neprístojné veseliť sa, sa tanečné zábavy v Sliepkovciach konali každú tretiu nedeľu. Okrem toho aj na svadbách, krstinách, alebo keď sa niekto vrátil z vojenskej služby. V takomto prípade hrali piesne podľa priania navrátilca.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pána Michala Pandoščáka

* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4313