login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Šamudovce: Dedinské divadlo

@ :: Historické foto ::     Mar 10 2007, 06:15 (UTC+0)

.


Šamudovce: Ku kultúrnemu a spoločenskému životu mnohých obcí patrili dedinské divadlá. Takéto pôsobilo aj v Šamudovciach. Pôsobili v ňom nielen žiaci a dorast, ale aj mnohí dospelí dedinčania, ktorí si takto spestrili život. Divadlo začalo pôsobiť za čias I. ČSR a svoju premiéru malo 6. 1. 1926 hrou Jezuliatko. Po prvom úspechu prišli na rad ďalšie hry, a to Nový Šalamún, Pánik, Už sú všetci v jednom vreci, Kamenný chodníček, Falošní pytači, Strašidlo, Kubo, Ferdo šéfom, Márnotratný syn, Nevesta zo žalára, Vojnárka, Páva, Krutohlav, Statočný valach, Magda Bučová, Starý zaľúbenec, Zlatý vrch, Svadobný závoj, Chudobná rodina, Nepriateľ žien, Bačova žena a Najdúch. Šamudovské dedinské divadlo bolo veľmi aktívne a okrem bohatého repertoáru malo aj slušnú životnosť. Amatérski herci nacvičovali a hrali až do roku 1973, takže sa v ňom vystriedali dve generácie.

Fotografie zachytávajú hercov z hry Nevesta zo žalára. Vyhotovené boli v roku 1949 a režisérom v tom čase bol pán Michal Kostovčík, ktorý je na fotografiách v obleku.

Vtedajšie divadlo nacvičovalo v škole a tam sa aj konali jeho vystúpenia. Vstupné bolo dobrovoľné, ale podľa spomienok pamätníkov platil každý. Amatérski herci si sami zháňali kostýmy. Zvyčajne išlo o kroje, ktoré mal každý doma, ale niekedy boli požiadavky náročnejšie. Tak aj pri hre Nevesta zo žalára si herec stvárňujúci žandára zohnal uniformu priamo od policajtov.

Podľa režisérových spomienok bolo v dedine vždy dosť nadšenia púšťať sa do nových a nových hier. Texty na ne si objednávali a kupovali cez michalovského kníhkupca Petra Votrubca. Problémy pri nacvičovaní údajne robievali len mladé ženy, ktoré nechceli hrať staré baby ani staršie dámy. Ak ich na to nakoniec prehovoril, trvali na tom, že na javisku musia napriek svojej roli vyzerať mlado.

Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok pána Michala Kostovčíka zo Šamudoviec a knihy Šamudovce.




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4865