login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Krásnovce: Založenie JRD

@ :: Historické foto ::     Feb 21 2007, 12:30 (UTC+0)

Krásnovce: Táto fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a zobrazuje jednu z prvých žatiev. Vznik družstva siaha do roku 1950, kedy v Krásnovciach vznikol prvý prípravný výbor. Samotné JRD vzniklo v roku 1952 a malo 81 členov. Celkovo obhospodarovalo až 85 percent pôdy krásňanských vlastníkov.

Počiatky družstva neboli šťastné. Prvým krokom bola výstavba kravína, avšak ten čoskoro vyhorel. Chýbala aj akákoľvek technika, a tak sa už v roku 1953 JRD rozpadlo. Ostalo len tzv. menšinové družstvo, ktoré malo iba 14 členov a hospodárilo na 38 hektároch. Dokázali však vybudovať veľký kravín, ošipáreň, kurín i sýpku.

Väčšinové JRD sa obnovilo až v roku 1958. Na ustanovujúcej schôdzi malo už 78 členov a 350 hektárov pôdy. Popri živočíšnej sa dobre vzmáhala i rastlinná výroba. Najpestovanejšími obilninami boli pšenica, raž a jačmeň. Pestovala sa však aj kukurica, zemiaky a cukrová repa. V dnešných časoch už patrí k zaujímavostiam skutočnosť, že časť rastlinnej výroby sa sústreďovala na pestovanie konope.

JRD Krásnovce prestalo v pôvodnej forme existovať v roku 1972, kedy sa zlúčilo s JRD Šamudovce a vytvorili tak spoločné Jednotné roľnícke družstvo Pokrok. V roku 1975 sa JRD Pokrok dokonca rozrástlo i zlúčením s JRD Pozdišovce, pričom sa vedenie presunulo do Pozdišoviec.

Slavomír Szabó




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3729