login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Myšľa: Muzikanti

@ :: Historické foto ::     Oct 27 2006, 09:28 (UTC+0)

English version / Anglická verzia

Vyšná Myšľa: Táto fotografia, ktorá pochádza z polovice minulého storočia, zobrazuje dvoch dedinských hudobníkov. Nie sú to však typickí vyšnomyšlianski muzikanti, pretože tými bola rómska rodina Gorejovcov. Gorejovci boli dobre známi už za predvojnovej Československej republiky, hrávali aj počas vojny, keď Vyšná Myšľa patrila pod správu maďarského regenta Miklósa Horthyho. Z obce odišli až po ukončení II. svetovej vojny. V tom čase Vyšnú Myšľu i ďalšie obce opustilo veľa Rómov, pretože išli za prácou do Čiech. Až potom ich nahradili „bieli“ hudobníci.

Vyšnomyšlianske tancovačky sa spravidla konali pod holým nebom na mieste, ktoré dodnes nazývajú Huší tanec. To pretože sa tam každé ráno zhromažďovali husi, ktoré sa odvádzali pásť k rieke Olšava. Tiež pretože sa tu niekoľko nocí v roku tancovalo. Zmienku o tomto mieste a zvykoch nájdete aj v poviedke Tajomstvá sa nevyzrádzajú.

Tancovačky neboli také časté, ako sa dnes predpokladá. Pokiaľ sa nekonala svadba, dedinské veselice bývali po Veľkej noci, na Fašiangy, na odpust, ktorý sa vo Vyšnej Myšli koná 15. septembra, ďalej na II. sviatok vianočný – na Štefana a na Silvestra. Pokiaľ bolo chladno, tancovalo sa v pivnici v budove pod terajším obchodom. Zvyk usporiadať tancovačku aj na dožinky tu prišiel prvý krát až v roku 1939, keď Vyšná Myšľa patrila Horthyovskému Maďarsku.

Muzikanti Gorejovci, nazývaní tiež „Pečovo cigaňe“, bývali na hornom konci dediny, hneď za poslednými domami. Trochu ďalej pri lesnej ceste ešte bývala rómska rodina Harangovcov a úplne pod lesom stáli chatrče rómskej rodiny Kotľarovcov, nazývaných tiež „Mikovo cigaňe“.

Podľa spomienok pána Šimona Helféna spracoval Slavomír Szabó






***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.


čitateľov: 5593