login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Myšľa: Starosta obce Michal Helfén

@ :: Historické foto ::     Oct 17 2006, 07:58 (UTC+0)

1


(English version / Anglická verzia) - Vyšná Myšľa: Na týchto fotografiách vidíme niekdajšieho starostu obce – pána Michala Helféna. Prvá z fotografií vznikla niekedy v rokoch 1921 až 1923. Vidíme ho ako vojaka 1. Československej republiky. Svoju základnú vojenskú službu vykonával v Hradci u Opavy, kde vznikol aj tento záber.

Druhá fotografia je o niečo mladšia a vznikla začiatkom tridsiatich rokov minulého storočia. Michal Helfén sa rovnako ako mnohí Slováci vybral hľadať prácu do Kanady. O tom sme sa už zmienili pri prezentácii fotografií jeho detí. Fotografia vznikla tesne po jeho návrate.

Má na nej oblek typický skôr pre vtedajšiu mestskú kanadskú módu, než oblečenie vidiečanov z východu Slovenska. Mimochodom, tento oblek by pokojne bolo možné nosiť aj dnes...

Prvý krát sa Michal Helfén stal richtárom v roku 1938. V tomto roku časť južného Slovenska na základe Viedenskej arbitráže pripadla Maďarsku a bola spravovaná regentom Miklósom Horthym. Helfén bol však richtárom len jeden a pol roka. Z funkcie ho dovolali, pretože bránil výkonom služby maďarskej polície. O tom ako im v tom bránil, sa môžete dočítať v skutočnom príbehu, ktorý sme spracovali do poviedky Šviderov trest. Neskôr – za tým ako končí dej spomínanej poviedky – sa ešte starosta Helfén viackrát postavil na odpor žandárom, ktorí pri vypočúvaní dedinčanov bili a neprimerane trestali. Preto mu po odvolaní obmedzili jeho slobodu. Cez deň nesmel opustiť dedinu a večer po 18,00 musel byť doma.

Vojna v obci Vyšná Myšľa skončila 18. januára 1945. Deň na to boli oslobodené aj Košice a 21. januára 1945 získal Magistrát mesta Košice Stanovisko Vlády ZSSR, podľa ktorého sa časť južného Slovenska, čo bola v roku 1938 pričlenená k horthyovskému Maďarsku, stala opäť súčasťou Československa. Toto rozhodnutie neskôr potvrdili aj štyri víťazné mocnosti.

Nové voľby vo Vyšnej Myšli sa konali 6. februára 1945. Starostom sa opäť stál Michal Helfén a svoju funkciu zastával až do roku 1948, kedy ho po československom „víťaznom februári“ a nástupe moci komunistov odvolali z funkcie.

Podľa spomienok Šimona Helféna a historických dokumentov spracoval Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.
čitateľov: 5483