login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Myšľa: Fotografie pre otca do Kanady

@ :: Historické foto ::     Oct 11 2006, 17:10 (UTC+0)

1


2

English version / Anglická verzia

Vyšná Myšľa: Obe tieto fotografie pochádzajú z roku 1929 a je na nich zachytená jedna a tá istá rodina – Helfénovci. Deti majú nevšedné, na vidiecke pomery až veľmi honosné oblečenie. Na šatách pre najmenších vtedy matka nešetrila. Fotografie boli totiž špeciálne urobené pre otca detí, neskôr richtára Vyšnej Myšle – pána Michala Helféna. Ten bol v tom čase v Kanade, kde odišiel s ďalšími Slovákmi hľadať dobre platenú prácu.

Slávnostné šatôčky pre jeho deti ušil „bači“ Brugoš z Nižnej Myšle. Prvá fotografia vznikla v čase Veľkej noci a viaže sa k nej krátky príbeh.



Malý chlapec Šimon si prvý krát obliekol slávnostné šatôčky a obul nové topánky. Matka bola spokojná a poslala ho von, kým uzatvorí obchod s krajčírom. A malý Šimon sa zatiaľ vonku nudil. Ako päťročný chlapec dostal ten „najlepší nápad“ a išiel si vyskúšať, aké sú pevné topánky. Taký aký bol, vliezol do rozvodneného potoka. Hneď po návrate domov sa museli šaty prať a aj s topánkami sušiť. Pretože sa topánky sušili na peci, vyhla sa na ľavej z nich špička nahor tak, až to bilo do očí.

Fotografia vznikla v Košiciach v ateliéri fotografa Bélu Brauna. Ten mal dosť práce, aby poškodenú obuv nejako vykryl vhodnou kompozíciou obrazu. Chlapca si nastavil najlepšie ako vedel, preto má ľavú nohu v tak skrčenú a kolenom pritlačenú k druhej.

Keď došla fotka do Kanady, otec Michal Helfén hneď písal domov, či sa jeho synovi niečo stalo s nohou, že ju má čudne vykrútenú. Matka sa ho snažila upokojiť a hneď dala vyhotoviť u rovnakého košického fotografa druhú, nižšie uverejnenú fotografiu. Na nej je zachytená aj ona. A deti hneď v ďalších nových sviatočných šatách, aby si v Kanade nemysleli, že sa tu žije chudobne...

Podľa spomienok pána Šimona Helféna a dokumentov spracoval Slavomír Szabó











***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.





čitateľov: 5399