login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Prvý traktor v JRD

@ :: Historické foto ::     Sep 04 2006, 06:20 (UTC+0)

1


2


3


4

English version / Anglická verzia

Seňa: Tieto fotografie pochádzajú z päťdesiatych rokov minulého storočia. Vidíme na nich prvý traktor, ktoré zakúpilo JRD v Seni.


Kúpou traktora nastali pri orbe i žatve veľké zmeny. Najmä pri žatve sa naraz nahradila práca koscov i snopkárov. V minulosti sa totiž postupovalo tak, že na začiatku kráčali kosci, ktorí zrelé obilie skosili a za nimi snopkári, ktorí ho zbierali a viazali do snopov. Keď však nastúpil traktor s mláťačkou, celú skosenú úrodu hádzal rovno do viazačky.

Táto mechanizácia priniesla niekoľko problémov. Starí gazdovia, ktorí usilovali o každý klas, stroju vytýkali, že nepozbiera ľahnuté obilie. Klasy, ktoré ľahli v dôsledku dažďov, sa takto stali nevyužiteľné, prípadne ich opäť kosili ručne a viazali.

Druhým problémom bolo, že ak obilie bolo prezreté, zrná pri mechanickom narábaní vypadávali z klasov na zem. Výnos z polí bol teda menší ako sa očakávalo. Preto sa niekedy žalo obilie o niečo skôr a potom radšej ešte dosušovalo.


-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 5617