login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Medzinárodný maratón mieru

@ :: Historické foto ::     Sep 04 2006, 06:14 (UTC+0)

1


2


3


4

English version / Anglická verzia

Seňa: Tieto fotografie pochádzajú zo začiatku šesťdesiatych rokov minulého storočia. Zachytávajú atmosféru na obrátke Medzinárodného maratónu mieru v Seni

Košický Medzinárodný maratón mieru je druhý najstarší vo svete a najstarší v Európe. Jeho prvý ročník bol na trati Turňa nad Bodvou – Košice v roku 1924. V súčasnosti sa beháva už len v uliciach Košíc. V rokoch 1926 až 1950, a potom 1953 až 1988 však jeho trať viedla na trase Košice – Seňa – Košice.

Do čias, kedy sa hlavným sponzorom maratónu stali VSŽ (dnes je to U.S. Steel Košice), mala každoročne prípravu obrátky na starosti obec Seňa. Poverený touto úlohou bol niekdajší riaditeľ školy, pán Pavol Kenderovský.

Tento muž prišiel ako učiteľ do Sene v roku 1946, ale bol aj manažérom športu v obci. Venoval sa usporiadaniu rôznych turnajov, napríklad vo futbale, cyklistike, alebo v šachu. Kulisy maľoval doma a staval obrátku asi do polovice sedemdesiatych rokov.

Ako sme už spomenuli, prvý maratónsky ročník, ktorého sa zúčastnilo len osem bežcov, sa bežal na trase z Turne nad Bodvou do Košíc. Končil na štadióne v Gajdových kúpeľoch – dnes rekreačné stredisko Anička. V roku 1925 viedla maratónska trať na trase Košice – Šebastovce – Košice, v roku 1951 Košice – Lemešany – Košice, v roku 1952 Prešov – Košice a od roku 1989 sa beží ulicami Košíc.

Od roku 2002 sa však začiatkom leta opäť beháva na trase Košice - Seňa. Tento polmaratón usporadúva Maratónsky klub Košice v spolupráci s obcou Seňa.


-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 4067