login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Seňa: Most, ktorý sa neujal

@ :: Historické foto ::     Aug 30 2006, 19:47 (UTC+0)

1


2

Seňa: Tieto fotografie sú oproti iným o niečo mladšie, pochádzajú z prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia. Vidíme na nich dne už neexistujúci most.


Novú cestu cez Seňu postavili v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Seňa bola vždy na hlavnom ťahu medzi Košicami a Budapešťou. Cesta, ktorú v spomínanom čase postavili, sa neujala. Naďalej je hlavným ťahom na juh stará a opäť súčasná hlavná cesta – Abovská.

S týmto mostom sa viaže niekoľko zaujímavostí. Nikdy ho napríklad nevyužívali muži, ktorí išli na vozoch s koňmi. Vždy radšej zišli do potoka a opäť vystúpili na breh na druhej strane. Malo to svoje opodstatnenie. Takto si čistili kolesá od blata.

Keď v sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa už cesta v praktickom ponímaní ukázala ako neúčelná, páni zo správy ciest sa rozhodli vyhodiť most do vzduchu. (Prečo asi?) Proti tomu protestovali viacerí dedinčania, ktorí sa báli, že im pri explózii popraskajú domy. Protestom neuspeli. Pred detonáciou si však radšej viacerí starostlivo obložili domy zväzkami slamy. Most nakoniec vyletel do povetria a našťastie pritom nepoškodil žiaden dom.

-sl-

Tieto fotografie pochádzajú zo zbierky pána Jozefa Ihnáta. Autorom väčšiny fotografií tejto zbierky je jeho brat Pavol Ihnát. Autorom ostatných fotografií je Jozef Ihnát.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Zachráňme svoju identitu, ktorý podporila spoločnosť U. S. Steel Košice.

čitateľov: 3372