login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hačava: Hačavské poľnohospodárstvo

@ :: Historické foto ::     May 13 2013, 20:21 (UTC+0)

Hačava, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia pochádza z Hačavy a vidíme na nej poľnohospodárov pri jarnej orbe. Obec sa nachádza na krasovej planine, kde nie sú podmienky na pestovanie ideálne a nikdy v minulosti sa ani neprofilovala ako poľnohospodárska dedina. Mentalita vidiečanov však bola aj tu úzko spätá s pôdou a obhospodarovali sa aj parcely, ktoré by si v iných častiach Slovenska ani nevšimli.

Oblasť Slovenského krasu je charakteristická len plytkou vrstvou ornej pôdy, pod ktorou sa nachádza masívne vápencové podložie. Keďže vápenec je vodou rozpustný, podložie je priam pretkané mnohými kanálikmi, do ktorých steká voda najmä zo závrtov, ale tiež mnohými jaskyňami. Teda vlaha, ktorá padne na zem, sa v pôde dlho neudrží a mizne v podzemí.

Pôvodní Hačavčania, ktorí osadu v tejto časti založili, boli pravdepodobne Nemci zakladajúci na okolí bane. Potom opustené domy počas valaskej kolonizácie obsadili Rusíni. Títo sa venovali najmä chovu oviec, ťažbe dreva a výrobe dreveného uhlia.

Hačavskí Rómovia, ktorí sa tu prisťahovali neskôr, boli známi povrazníci. Z konopných nití plietli hrubé laná, ktoré predávali najmä v Moldave nad Bodvou a v Rožňave. Vyhľadávaní boli aj ako opravári lán. Keď sa niekomu lano prerezalo či pretrhlo, údajne ho vedeli opraviť tak, že ani nebolo možné nájsť miesto spojenia.

Z pôvodných obyvateľov tu však ostalo už len niekoľko usadlíkov a zvyšok dediny dnes tvoria víkendové chalupy. V národnom parku už nie je možné pásť ovce ani jalovice. Samotná Hačava s bezprostredným okolím je síce z oblasti chráneného územia vyňatá, ale vyňaté územie je natoľko malé, že chov zvierat vo väčších rozmeroch zanikol. Rovnako poľnohospodárstvo, pretože potraviny sú dnes oveľa dostupnejšie a takýto fotografický záber by ste tu už dnes neurobili. Patrí iba minulosti.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 4886