login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Železnica v Turni

@ :: Historické foto ::     Jan 29 2013, 17:53 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza niekedy z prelomu 19. a 20. storočia, neskôr bola ručne kolorovaná a používaná ako pohľadnica. Vidíme na nej železničnú stanicu v Turni nad Bodvou.

História železnice na trase Košice – Turňa nad Bodvou siaha do 19. storočia a tento úsek bol prvýkrát slávnostne spojazdnený 12. októbra 1890. Výstavba bola zaradená do širšieho stavebného celku. Koncesiu na jej výstavbu vydalo vtedajšie ministerstvo obchodu. Trať MÁV už v danom čase viedla z Košíc do Barce, kde však bočila. Prepojenie mesta Turňu mala zabezpečovať nová železničná trasa, plány zároveň počítali s rozšírením siete severným smerom v oblasti Moldavy nad Bodvou.

Koncesiu získala spoločnosť Dr. Aurel Münnich a spoločníci. Ministerstvo ju vydalo nariadením č. 68051/89.XII.26 a týkala sa úseku Barca – Turňa nad Bodvou, následne na to vydalo aj koncesiu č. 61602/93.VIII.26 na výstavbu severnejších tratí z Moldavy nad Bodvou, a to trate vedúcej do Medzeva, ako aj trate vedúcej zo zastávky Počkaj (medzi Moldavou a Medzevom) do Bane Lucia.

Projekt počítal aj s postavením dvoch drevených mostov cez rieku Bodva, z ktorých mal jeden 10 a druhý 30 metrov. Trasy mali dovedna 11 zastávok, na ktorých bolo potrebné postaviť 10 železničných staníc a 10 skladísk.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5692