login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: Učitelia z rokov tridsiatych

@ :: Historické foto ::     Nov 06 2012, 15:34 (UTC+0)

Budkovce, okres Michalovce: Táto fotografia pochádza z roku 1930 a vidíme na nej učiteľov Štátnej ľudovej školy v Budkovciach. V čase vyhlásenia I. Československej republiky v obci pôsobila rímskokatolická ľudová škola, ktorá dovtedy učila v maďarčine. Situácia sa zmenila po príchode nového riaditeľa Stanislava Krausa (na fotografii sedí) a učilo sa tu už v slovenskom jazyku.

Stará a pôvodne iba dvojtriedna školská budova kapacitne nestačila, učilo sa v nej viacej ročníkov súčasne. Preto sa v roku 1928 začalo vyučovať už v kaštieli. Keď sa ustanovila povinná osemročná školská dochádzka, Budkovce museli začať priestorové problémy. Novú školu za pomoci štátnych príspevkov vybudovali prestavbou niekdajšej grófskej stajne. Učilo sa v nej už v školskom roku 1932 / 1933, pričom osem ročníkov bolo rozdelených do šiestich tried. V tom čase tu vyučovali 220 žiakov. Bola to už štátna škola, a to až do roku 1941, kedy sa opäť stala cirkevnou s názvom Gréckokatolícka ľudová škola Budkovce.

To, že škola vznikla z niekdajších stajní, nebolo nijako demotivujúce či dehonestujúce. Budova slúži svojmu účelu dodnes a v minulosti, dokonca ešte v časoch, keď boli Budkovce mestom, na školské účely sa používali aj iné objekty. V polovici 19. storočia to bol napríklad maličký dom so slamenou strechou, v rokoch 1860 až 1863 dokonca bývalá pánska sýpka. Tá sa dočkala aj ďalšieho využitia a po II. svetovej vojne a potrebných úpravách v nej sídlil národný výbor.


Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5446