login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšná Slaná: Učiteľ Fraňo Kráľ

@ :: Historické foto ::     May 10 2012, 06:43 (UTC+0)

Vyšná Slaná, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza niekedy z konca dvadsiatych alebo začiatku tridsiatych rokov 20 storočia a vidíme na nej deti zo štátnej ľudovej školy (základnej školy) vo Vyšnej Slanej s učiteľmi. Mladším učiteľom (vľavo) je známy slovenský spisovateľ Fraňo Kráľ. Práve keď pôsobil na učiteľskom poste v tejto obci, vytvoril svoje najznámejšie dielo – román Cesta zarúbaná.

Fraňo Kráľ bol najmä v minulom spoločenskom režime propagovaný ako spisovateľ literárnych diel so silným sociálnym nábojom a kritikou spoločnosti, kde niekoľko jedincov žije v blahobyte na úkor „zbedačených más“. Známe sú najmä jeho knihy Jano a Čenkovej deti, ktoré za bývalého režimu povinne čítali mladší žiaci základných škôl na celom Slovensku. Jeho Cesta zarúbaná bol a je historikmi literatúry predkladaný ako najznámejšie slovenské dielo tzv. sociálneho románu. Napísal ho v rokoch 1928 až 1930, teda v čase, keď naplno prepukla svetová hospodárska kríza s veľmi ťaživým dopadom na najchudobnejšie vrstvy.

Je potrebné si uvedomiť, že najznámejšie diela Fraňa Kráľa vznikli v časoch I. Československej republiky pred II. svetovou vojnou. Nepísal ich teda ako človek poplatný spoločenskej ideológii, ale z vlastného presvedčenia. V čase ich vzniku a prvých vydaní termín „socialistický realizmus“ ešte ani nejestvoval.

Pri tvorbe románu Cesta zarúbaná sa Fraňo Kráľ inšpiroval práve životom ľudí vo Vyšnej Slanej. V tomto diele sa obec nazýva Radzimka. Radzim je pritom meno výrazného vrchu, ktorý sa čnie nad Vyšnou Slanou.

V obci sa nachádza pamätná izba venovaná tomuto spisovateľovi.

Slavomír Szabó

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 5265