login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poproč: Pred baňou Rúfus

@ :: Historické foto ::     Apr 29 2012, 20:32 (UTC+0)

Poproč, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nich baníkov z dnes už nefunkčnej bane Rúfus, kde sa ťažila železná ruda. V Poproči boli celkovo tri bane. Patrila k nim aj železorudná Fortuna a antimónová Antimonka. Všetky tri však ukončili ťažbu v šesťdesiatych rokoch 20. storočia.

Baňa Rúfus sa nachádzala (i nachádza) v lese nazývanom Petráška. V objekte, ktorý sa baníkmi zachytáva fotografia, je dnes drevovýroba.

V tridsiatych rokoch tvorila vstup do podzemia úzka šachta, ktorou sa spúšťali baníci na povrazoch. K dobovým zaujímavostiam patrí skutočnosť, že v podzemí boli koľajnice, na ktorých sa presúvali banské vozíky a tie ťahal slepý kôň. Nech už to znie akokoľvek kruto, určeného koňa spustili do bane a tam oslepili, aby sa v tme neľakal svetiel. Takýto kôň pracoval v podzemí až do smrti a potom ho nahradili ďalším.

Banská práca bola (samozrejme) ťažká, ale malo to aj určité výhody. V rokoch 1939 až do oslobodenia, keď Poproč patril pod Horthyho Maďarsko, baníci nemuseli rukovať na vojnu, teda boli ochránení pred bojmi na fronte.

Od bane Rúfus viedla lanová dráha do osady Baňa Lucia na „Šodroňku“. Tam sa vyťažená ruda triedila od hlušiny. V praxi to vyzeralo asi tak, že sa vyťažený materiál sypal na rošty, kde rudu a hlušinu oddeľovali robotníci kladivami. Bolo to nesmierne prašné prostredie a k miestnym zaujímavostiam patrí skutočnosť, že v tridsiatych a štyridsiatych rokoch na „Šodroňke“ neboli robotníci, ale robotníčky. Údajne tam pracovali iba ženy.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku nám poskytla pani Anna Benková.


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5359