login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čečejovce: Rímskokatolícka škola okolo roku 1910

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2012, 14:07 (UTC+0)

Čečejovce, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z roku 1910 a vidíme na nej dva domy, ktoré by ste už v súčasných Čečejovciach hľadali márne. Nachádzali sa však na mieste, kde dnes stojí rímsko-katolícka fara. V objekte naľavo sídlila vtedajšia fara a vo väčšej budove katolícka škola. Ako poznať aj podľa vyššie uvedených nápisov, fotografia bola používaná ako pohľadnica.

Rímsko-katolícku školu v Čečejovciach postavili okolo roku 1800, čiže v rovnakom čase kedy aj kostol a faru. Škola sa zameriavala najmä na výučbu viery. Bola menšia, než zobrazuje fotka a nachádzali sa v nej iba dve miestnosti, tiež komora a kuchyňa. Je teda dosť možné, že učiteľ v škole aj býval. Podľa zápisu z roku 1807 tu vyučoval muž menom Ján Elek, ktorý si naviac privyrábal ako zvonár. Okrem (asi neveľkého) platu bol vyplácaný aj rodičmi žiakov, a to v naturáliách. Každá z rodím mu prispievala určitým množstvom obilia a dreva na kúrenie. Do školy chodilo asi 40 detí.

O slabom plate svedčí aj zápis z roku 1854, kde sa vtedajší učiteľ sťažuje na zlé zabezpečenie a žiada nápravu.

V čase vzniku fotografie, teda v roku 1910, bol kantorom školy Béla Puhala, ktorý sa oženil s poštmajsterkou Máriou Lubik. V obci založil ovocný sad, ale v roku 1906 sa zaslúžil aj za dostavbu a rozšírenie školy tak, ako to zobrazuje práve táto fotografia. V danom roku však školu zlúčili s luteránskou školou a potom ich obe zoštátnili. Béla Puhala však o svoje miesto neprišiel a učil tu naďalej, avšak od roku 1908 už v novej „necirkevnej“ školskej budove.


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol Ing. Július Pelegrin.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 2681