login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čečejovce: Dobrovoľný hasičský zbor

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2012, 14:03 (UTC+0)

Čečejovce, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z roku 1922, teda z roku, v ktorom v Čečejovciach vznikol dobrovoľný hasičský zbor, ktorý tu pracuje dodnes. Obec si týmto splnila povinnosť, ktorá jej vyplývala z „Ministerského nariadenia číslo 2251 s plnou mocou pre správu Slovenska zo dňa 11. februára 1922“. Nariadenie je známe aj pod názvom „O povinnosti poisťovní k plateniu hasičských príspevkov“, čím obciam vznikla povinnosť hasičské zbory zakladať, ale financovali ich predovšetkým poisťovne zo svojich ziskov, čo bola súčasť prevencie požiarov.

Na začiatku tvorilo čečejovský dobrovoľný zbor dvadsaťpäť mužov, ktorí mali k dispozícii jednu ručnú striekačku, hasičskú trúbku a inak museli pracovať klasicky – s vedrami od studne či potoka k horiacemu domu. Až v tridsiatych rokoch došlo na rozšírenie a modernizáciu ich techniky a získali aj hasičské uniformy a prilby. Svoj sklad mali v budove na koče pri rímskokatolíckej fare.

Okrem hasenia bolo úlohou každého takéhoto zboru dohliadať aj na prevenciu, pretože najmä na dedinách dokázal jeden horiaci dom zničiť aj celú ulicu. Strechy boli často zo slamy. Hasiči mali však aj iné poslanie, a to reprezentovať obec v čase oficiálnych návštev. Najmä ak prišiel biskup či iná významná osobnosť, hasiči prichádzali v uniformách a asistovali pri podujatí. K príjemnejším reprezentatívnym stránkach ich života patrili hasičské bály. Tie usporiadali vždy raz ročne. Inými slovami – hasič bol v tom čase niekto a rodina mohla byť na jeho poslanie v dedine hrdá.


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol Ing. Július Pelegrin.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 2486