login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čečejovce: Štátna škola

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2012, 13:59 (UTC+0)

Čečejovce, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z roku 1910 a vidíme na nej vtedajšiu štátnu školu. Samozrejme, bolo to ešte v časoch Rakúsko-Uhorska. Do roku 1906 pôsobili v Čečejovciach dve cirkevné školy – katolícka a luteránska. V danom roku ich však štát zoštátnil a zlúčil. Zároveň sa zaviazal, že vymenuje dvoch učiteľov – jedného katolíckeho a druhého luteránskeho, ktorí budú popri učení plniť aj svoje cirkevné kantorské povinnosti.

Okrem dvoch budov cirkevných škôl sa tu začala stavať aj škola nová, ktorú zobrazuje táto fotografia. Postaviť ju musela obec, pričom na jej výstavbu dostala úver v hodnote 60 tisíc korún, ktorý mala splatiť za 60 rokov. Novú školu slávnostne otvorili 1. septembra 1908 a chodili už do nej katolíci aj luteráni spoločne.

Zaujímavo vyznieva informácia, že v týchto rokoch bola povinná školská dochádzka do pätnásť rokov, ale pritom žiak mohol základnú školu zvládnuť už ako dvanásťročný. V praxi to vyzeralo tak, že ak bolo dieťa učenlivé, učivo zvládlo do dvanásteho roku, čo je šesť ročníkov. Potom chodilo až po deviatu triedu s tým, že bolo v takzvaných opakovacích ročníkoch, teda počas troch rokov sa niekdajšia šesťročná látka nanovo zopakovala, aby si ju dieťa poriadne zopakovalo. Ak žiak prvých šesť ročníkov učivo nechápal, v opakovacích ročníkoch vo vyššom veku bola nádej, že sa niečo nalepí aj na neho. Prepadávať a opakovať ročník sa nezvyklo. Učebné osnovy boli oproti súčasnosti aj neporovnateľne jednoduchšie.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol Ing. Július Pelegrin.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 2056