login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čečejovce: Traktory versus kone, totalita versus gazdovia

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2012, 13:42 (UTC+0)

-


Čečejovce, okres Košice-okolie: Tieto fotografie sú novšieho dáta a pochádzajú z roku 1961. Zobrazujú práce na poli v čase žatvy, čo bola vždy celoobecná záležitosť. Fotokronika Čečejoviec uvádza, že aj v danom roku sa okrem poľnohospodárov na prácach zúčastnili i brigádnici krajskej správy železníc, ktorí pracovali na mláťačke.

Družstvá sa snažili svojich pracovníkov rôzne motivovať, a to najmä vyhlasovaním rôznych súťaží. Mnohé z nich dnes vyznievajú komicky. Traktorista na fotografii, ktorého meno je Elek Šváb, to v danom roku vyhral, odviedol najviac práce a tak sa za odmenu dostal s fotografiou do fotokroniky obce (a dnes je na tomto webe). Zápis z roku 1961 taktiež konštatuje, že kone v žiadnom prípade nemôžu konkurovať traktorom a kombajnom a slúžia už len na prevoz obilia na mláťačku, čo dokumentuje druhá fotografia.

Čečejovce bola vždy poľnohospodárska obec, ktorá mala mnohých bohatých gazdov s veľkými pozemkami i stádami. Násilné združstevňovanie tu začalo pomerne skoro. Už v roku 1946 skonfiškovali majetky ¼udovítovi Ertlovi, Alfrédovi Politzerovi a Samuselovi Feurmannovi. Keď podchytili najsilnejších, pustili sa do všetkých, čo niečo vlastnili. Vždy sa hovorilo len o spoločnom hospodárení, ale aj to bola súčasť propagandy. Keď už v roku 1950 bolo družstevných pozemkov relatívne dosť, začali rozorávať medze medzi parcelami a už sa nedalo presne na ploche určiť, čo je čí družstevný podiel. Tým, čo do družstva nevstúpili, pôdu vzali, resp. dali im za ňu náhradné pozemky, na ktorých sa nedalo pestovať skoro nič.

Keď sa ľudia začali búriť, označili ich za nepriateľov štátu a začali proti nim viesť súdne spory. Tak niekdajší okradnutý gazda Imrich Vaňo dostal 5 rokov väzenia a pokutu stotisíc korún, Imrich Vranai bol odsúdený na 8 rokov väzenia a pokutu dvestotisíc korún, Jozef Šváb musel do väzenia na 7 rokov a zaplatiť pokutu dvestotisíc korún. Gazdu Jána Orosa odsúdili na 4 roky a pokutu stotisíc korún a Alex Pelegrin dostal 7 rokov basy a pokutu dvestotisíc korún. Okrem toho im skonfiškovali ostatný majetok a po návrate z väzenia boli na ďalších 5 rokov zbavení občianskych práv.

Zločinecká politika komunistov bola účinná, ľudí zastrašili a do družstva vstúpili aj tí poslední, čo mali čo by len kúsok pôdy.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol Ing. Július Pelegrin.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 2930