login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čečejovce: Rómovia na chválu volieb

@ :: Historické foto ::     Mar 13 2012, 13:36 (UTC+0)

Čečejovce, okres Košice-okolie: Táto fotografia je novšieho dáta a pochádza z roku 1960. Zobrazuje pionierov a Rómov pred vstupom do volebnej miestnosti, kde aj s muzikou manifestačne vítajú voličov. Podstata absurdnej totalitnej frašky, v ktorej mal možnosť volič voliť iba zástupcov jedinej politickej strany, sa zakrývala rôznymi oslavami, kde ľudia bez ohľadu na sociálne postavenie „jednomyseľne schvaľovali“ štátnu i komunálnu politiku a akýkoľvek iný názor ich staval do pozície nepriateľov štátu.

Rómovia v Čečejovciach žijú minimálne od 18. storočia, ale je tiež možné, že aj nejaké to storočie dlhšie. Prvú zmienku o nich tu však poznáme až z roku 1768, keď sa konalo sčítanie obyvateľov. Vtedy v obci bývalo 11 Rómov, ktorí tvorili 4 rodiny. Najväčšia z rodín mala tri deti. Sčítanie delilo ľudí aj podľa vierovyznania a medzi Rómami sa nachádzali ako rímskokatolíci tak aj kalvíni. O 19 rokov neskôr, teda v roku 1786, Čečejovce obývalo 7 rómskych rodín, najväčšia z nich mala dve deti.

Ïalší zápis o čečejovských Rómoch poznáme z roku 1873. Vtedajšie sčítanie sa však konalo podľa iných kritérií ako predtým, takže nie je známe, aké početné rodiny to boli. Vieme len, že Rómov bolo dohromady 18, z toho 3 dospelí muži, 5 dospelých žien, 7 chlapcov a 3 dievčatá. Všetci sa hlásili k rímskym katolíkom.

V danom čase tu Rómovia žili segregovane za dedinou na mieste, kde ťažili íl, z ktorého potom vyrábali nepálené tehly na stavbu váľkových domov. Traja z uvedených Rómov sa živili ako hudobníci.

V súčasnosti Rómovia v Čečejovciach nežijú segregovane, ale majú postavené či kúpené domy medzi ostatnými obyvateľmi. Ïalšia časť Rómov tu býva v bytovkách. Osada poniže dediny už zanikla.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol Ing. Július Pelegrin.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 3419