login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hačava: Baníci

@ :: Historické foto ::     Feb 06 2012, 14:25 (UTC+0)

Hačava, okres Košice-okolie: Táto fotografia pravdepodobne pochádza z polovice päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva baníkov, medzi ktorými sú muži z Hačavy. I keď sa samotná obec nachádza na prevažne krasovom (teda vápencovom) podloží, najmä smerom na sever sa nachádzali bane, kde si Hačavčania nachádzali prácu.

Rozvoj baníctva na okolí začal už v 13. storočí, keď kráľ Belo IV. udelil privilégiá „nemeckým hosťom“, ktorí sem prichádzali zo Saska, Bavorska i iných území a zakladali bane a huty. Predpokladá sa, že aj samotnú Hačavu založili baníci, avšak už začiatkom 15. storočia bola opustená a osídlená nanovo.

Baníctvo a železiarenská výroba sa v okolí Hačavy rozmáhali najmä v Medzeve a v Smolníku. Práve tam dochádzala časť mužov za prácou a tento stav trval niekoľko storočí. Medzev bol skôr známy spracovaním železa v hámroch. Napríklad v roku 1896 tam stálo 109 hámrov, kde sa železo kulo na 198 ohniskách. V čase vzniku uverejnenej fotografie to však bola už len spomienka, pretože začiatkom 20. storočia medzevské hámorníctvo v dôsledku rozvoja manufaktúr upadalo a začalo zanikať.

Z baní, kde nachádzali Hačavčania prácu aj v päťdesiatych rokoch, sa mnohé nachádzali pri Smolníku. Toto niekdajšie mesto, ktoré bolo baníctvom známe už v 13. storočí a malo dokonca medzinárodný význam, po II. svetovej vojne už nikdy nedosiahlo svoje postavenie. Neboli to príčiny len politické a spojené s vysídlením nemeckého obyvateľstva, ale najmä skutočnosť, že miestne ložiská ostali po siedmich storočiach vyťažené. Napriek dlhodobo vykazovanej strate sa v banských prácach pokračovalo, pretože režim si vyžadoval zachovanie zamestnanosti. ažená ruda obsahovala už len 0,3% medi. Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi rozhodol o zatvorení smolníckych baní už v roku 1985, ale na samotné ukončenie ťažby došlo až v decembri 1989.



Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 3580