login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smižany, Hrabušice: Na Ihle

@ :: Historické foto ::     Dec 09 2011, 14:44 (UTC+0)

Smižany, Hrabušice, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla niekedy začiatkom tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej obyvateľov Hrabušíc na skalnom útvare Ihla. V pozadí je cesta, ktorá vedie z Čingova pod Tomášovský výhľad.

Ihla sa nachádza nad Čingovom (kataster Smižian) na južnom svahu hory Ludmanka (666 m.n.m.) nad Prielomom Hornádu. Ešte pred niekoľkými rokmi k nej viedol turistický chodník, ktorého trasa je dnes z dôvodu ochrany čiastočne odklonená. Dôvod jasne naznačuje aj táto fotografia, kde na vrchol Ihly vyliezli výletníci. To však ešte boli iné časy, Slovenský raj nebol chráneným územím.

Obyvatelia Hrabušíc prišli na Ihlu na jednom z výletov, ktoré boli v tridsiatych rokov veľmi populárne už aj medzi miestnym obyvateľstvom. V minulosti totiž vidiečania z miestnych obcí venovali čas najmä práci na domácom hospodárstve a do lesa chodievali prevažne iba drevorubači a furmani. Zmena v postoji nastala najmä s príchodom učiteľov za I. ČSR, ktorí začali objavovať krásy Slovenského raja, zakladali školské turistické krúžky a často deti brávali do hôr aj počas vyučovania, kde sa konali hodiny prírodopisu s názornými ukážkami. V deťoch sa vybudoval kvalitatívne nový vzťah k prírode, ktorý pretrval aj do ich dospelosti a prenášal sa na ich potomkov.

Územiu Slovenského raja sa venovala zvýšená pozornosť od roku 1964, kedy tu bola vyhlásená chránená krajinná oblasť a v roku 1988 národný park. Podľa spomienok najstarších obyvateľov sa tu do roku 1964 bežne liezlo na všetky skaly i do jaskýň. Tento stav pokračoval aj po vyhlásení ochrany asi do roku 1968, keď už v lesoch pribúdali kontroly ochranárov s možnosťami udeľovania pokút. Dnes je jediným povoleným skalolezeckým terénom Tomášovský výhľad.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku nám poskytli páni Július Jakubec z Hrabušíc a Peter Lučivjanský zo Spišskej Novej Vsi.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 3165