login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrabušice: Historická pohľadnica

@ :: Historické foto ::     Dec 09 2011, 14:38 (UTC+0)

Hrabušice, okres Spišská Nová Ves: Táto historická pohľadnica vznikla v roku 1911 a zachytáva najvýznamnejšie objekty vtedajších Hrabušíc. Naľavo hore vidíme románsko-gotický kostol sv. Vavrinca, ktorého vznik spadá do polovice 13. storočia a je najstaršou stavbou v obci. Zo turistického hľadiska je zaujímavý nielen svojou architektúrou, ale aj interiérom. Tomu dominuje gotický oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče, ktorý pre Hrabušice dala pravdepodobne vyhotoviť Hedviga – vdova po Štefanovi Zápoľskom.

Uprostred horného radu sa nachádza budova lesnej správy. Hrabušice neboli vždy dedinou, dokonca po niekoľko storočí sa radili medzi spišské mestá. Z majetkového hľadiska išlo o bohaté mestečko, ktoré aj samostatne hospodárilo najmä vďaka vlastníctvu rozsiahlych lesov, ale aj veľkých stád oviec a dobytka, ktoré boli sústredené v časti Košariská na Podlesku.

Tretia budova je označená ako škola, ale pôvodne nebola postavená za týmto účelom. Slúžila predstavenstvu mesta, lež nie ako radnica, ale známa bola pod názvom Vínny dom. Konali sa tam všetky dôležitejšie stretnutia významnejších obyvateľov, prijímali sa návštevy mesta a hosťom dokázala poskytnúť aj ubytovanie.
Budova v dolnom rade vľavo je označená ako pošta a notársky úrad. Tento objekt sa nachádza v Hrabušiciach hneď za kostolom a tiež vznikol z iného dôvodu. Pôvodne patril Coburgovcom, ktorí v obci vlastnili železiarenskú hutu. Podnikali aj v iných oblastiach a táto budova bola známa ako Coburgovská sýpka. Aj dnes, keď je to už obytný dom, si možno všimnúť netradične malé okná na poschodí, typické práve pre sýpky.

Budova v strede dolného radu je niekdajšia hospodárska správa. A tento objekt sa tu nachádza dodnes a stojí cez ulicu presne oproti niekdajšej Coburgovskej sýpke. Poznať ho možno podľa charakteristickej brány, ktorá sa taktiež zachovala.

Posledná z budov tejto pohľadnice je niekdajší hostinec.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku nám poskytli páni Július Jakubec z Hrabušíc a Peter Lučivjanský zo Spišskej Novej Vsi.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.







čitateľov: 2855