login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Letanovce, Hrabušice: Kláštorisko v roku 1898

@ :: Historické foto ::     Dec 09 2011, 14:29 (UTC+0)

Letanovce, Hrabušice, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia vznikla v roku 1898 a vidíme na nej zrúcaniny niekdajšieho kartuziánskeho kláštora na Kláštorisku. V tých rokoch boli ešte pomerne zachované múry stavieb, v nasledujúcom období počas zvýšenia záujmu o turistický ruch takmer zanikli. Dnes sa však vďaka rekonštrukčným prácam kláštor obnovuje obdivuhodným spôsobom.

História kláštora siaha do 13. storočia, keď na tunajšej Skale útočiska hľadali ochranu pred tatárskymi vpádmi obyvatelia okolitých obcí a postavili tu aj prvé obranné múry. Miesto si potom vybrali kartuziáni na stavbu kláštora, o ktorom poznáme prvú písomnú zmienku z roku 1299. V roku 1305 tu už stavali kostol sv. Jána Krstiteľa a cely pre ubytovanie mníchov. Títo sa tu nasťahovali vo výraznejšom počte v roku 1307. Kláštor bol funkčný bez prestávky do roku 1433 a mnísi sa okrem iného venovali prepisovaniu kníh. V danom roku však kláštor dobyli bratrícke vojská a v roku 1454 po jeho obnove opäť. Mnísi odtiaľ odišli a vrátili sa až v roku 1478, keď začali s rozsiahlymi rekonštrukčnými prácami, aby ho mohli opäť obývať. To sa im aj poradilo, no v roku 1543 kláštor prepadol muránsky hradný kapitán Matej Bašo, ktorý si z neho chcel urobiť vlastnú pevnosť. Preto ešte v tom isto roku, keď sa Matej Bašo so svojim vojskom vzdialil, kláštor zbúrali samotní mnísi a presťahovali sa do Červeného kláštora na Pieninách. Odvtedy ostal neosídlený.

V súčasnosti sa už tu niekoľko rokov konajú rekonštrukčné práce a turisti majú možnosť obhliadky niekdajšieho kláštorného areálu.


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku nám poskytli páni Július Jakubec z Hrabušíc a Peter Lučivjanský zo Spišskej Novej Vsi.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 2404