login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrabušice, Letanovce: Pri už zaniknutej chate KČST

@ :: Historické foto ::     Dec 09 2011, 14:19 (UTC+0)

Hrabušice, Letanovce, okres Spišská Nová Ves: Táto historická fotografia z Kláštoriska pochádza niekedy z rozmedzia rokov 1934 až 1944. Vieme to podľa toho, že v pozadí sa nachádza už nejestvujúca chata, ktorá patrila Klubu československých turistov. Práve táto dňa 14. 10. 1944 vyhorela a zanikla. Stalo sa tak, pretože v chate sa práve skrývali československí vojaci, ktorí bojovali proti Nemcom. Nemci sa o ich úkryte dozvedeli a nadránom tam vypravili vojenskú jednotku, ktorá šla po starej Kartuziánskej ceste z Letanoviec. Pri prepade československí vojaci ustúpili do doliny Kyseľ a odtiaľ k Telgártu, kde prepukli ťažké boje. Nemci však ešte na Kláštorisku zajali veliteľa p. Friča a vojenského kuchára.

Z osôb na fotografii je dôležitý muž vpravo. Je to pán Štefan Lučivjanský z Hrabušíc, ktorý robil na Kláštorisku chatára práve od roku 1934. V čase I. ČSR a dokonca i počas vojny za Slovenského štátu tu chodilo dosť turistov. Dokazuje to aj fakt, že Štefan Lučivjanský si na prenájom chaty i jej prestavbu a zariadenie vzal pôžičku, ktorú dokázal z tržieb do roka splatiť. Svoj podiel na tom mala aj skutočnosť, že Spišská Nová Ves bola ešte baníckym mestom, rovnako i Gelnica a mnohé obce. Lekári baníkom v rámci prevencie i liečby priamo predpisovali dlhé prechádzky po horách a Slovenský raj pre čistotu vzduchu odporúčali ako jedno z najvhodnejších miest.

Štefan Lučivjanský v rámci poskytovania dobrej a čerstvej stravy turistom na Kláštorisku choval aj kravy a ošípané. Dodnes najstarší obyvatelia Hrabušíc spomínajú na mená svíň, z ktorých sa jedna volala Hitler a druhá Tuka (Vojtech Tuka – predseda Vlády Slovenského štátu, ktorý kolaboroval s Nemcami; nesie priamu zodpovednosť za deportácie Židov a ako vojnový zločinec bol v roku 1946 odsúdený na trest smrti). Aj to svedčilo o postoji tunajšieho obyvateľstva k vojnovému Nemecku a vtedajšej slovenskej vláde.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku nám poskytli páni Július Jakubec z Hrabušíc a Peter Lučivjanský zo Spišskej Novej Vsi.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 2862