login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Štós: Prečo „manták“ a prečo Nemec?

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2011, 19:24 (UTC+0)

Štós, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia vznikla niekedy v tridsiatych rokoch 20. storočia a vidíme na nej centrum obce Štós so stredovekým rímsko-katolíckym kostolom sv. Jána Nepomuckého i budovou súčasného obecného úradu, ktorá stojí vľavo pred kostolom. Za zmienku stoja aj domy napravo od kostola. Sú postavené tak, že múr jedného tvorí múr druhého a záhrady sú až za zadnými časťami domov. Tento typ stavieb bol pre starý Abov i Spiš netypický, teda aspoň v tých oblastiach, ktoré obývali Slováci. Môžeme ho však vidieť aj v iných spišských obciach a takmer zakaždým ide o dediny, ktoré v minulosti založili alebo osídlili Nemci.

Až do konca II. svetovej vojny boli Nemci väčšinovým obyvateľstvom Štósu. Na území Slovenska sa usídlili najmä v 13. a 14. storočí, v 13. storočí má pôvod aj odfotografovaný kostol. Nemecká menšina žijúca na Slovensku, je často označovaná ako mantáci. Je zaujímavé poznať pôvod toho slova. Vzniklo z maďarčiny, keď im v niekdajšom Uhorsku takmer nikto nerozumel. Označenie manták má pôvod v maďarskom „Mid mondtak?“, čiže „Čo chcú?“. Zo slova mondtak vzniklo manták, teda označenie pre človeka, ktorému nerozumejú. Tento výraz potom prevzali aj Slováci.

Rovnako zaujímavé je poznať pôvod slova Nemec. Označenie Germán pochádza ešte z čias expanzie germánskych kmeňov a je medzinárodne známe. Nemecky sa zasa Nemec povie „der Deutsche“. Samotné slovo Nemec nemčina nepozná. Nemec je slovo slovanského pôvodu a má podobnú genézu ako v prípade slova manták. Ide o človeka, ktorému nikto nerozumie, takže je pre domácich obyvateľov prakticky nemý. Nemý človek je Nemec. Pôvod tohto slova môžeme hľadať ešte v stredoveku, keď dochádzalo k bojom najmä medzi Nemcami a Čechmi. Označenie Nemec prešlo do viacerých jazykov, v poľštine je to napríklad Niemec, ale zo slovanských jazykov ho prevzala aj maďarčina, kde sa Nemec povie „német“.

Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 5000