login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Podporné banícke združenia a kríza

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2011, 18:27 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická pohľadnica pochádza z roku 1939 alebo 1940. Vidíme na nej účastníkov slávnosti, ktorú už nevieme bližšie určiť. Zaujímavo však pôsobia zástavy s nemeckými nápismi, ktoré prezentujú členstvo v jednotlivých podporných združeniach. Išlo predovšetkým Banskú pokladnicu. Do nej zo svojho platu prispieval každý baník, ktorý mal záujem na určitej forme poistenia. V prípade, že by sa potom stal obeťou banského nešťastia a ďalej by už nemohol pracovať, dostával by pravidelnú finančnú čiastku na ďalšiu existenciu. Ak by pri banskom nešťastí nedajbože zahynul, Banská pokladnica by prispievala jeho manželke vdovským dôchodkom. Existovali aj iné podporné spolky, napríklad pohrebný, kde ľudia pravidelne prispievali určitými peniazmi a po smrti im spolok zabezpečil pohreb a náklady na hrob.

Tridsiate roky minulého storočia, z ktorých zavàšenia je táto fotografia, neboli pre Smolník nijako priaznivé. Banský závod pre zníženú výnosnosť vydolovaných ložísk a celosvetovú krízu zamestnával v roku 1934 už len 206 robotníkov. Nepomohli ani výstražné štrajky. Situácia bola natoľko zlá, že dokonca majiteľ fabriky na plech, ktorá tu taktiež pôsobila, ju radšej zapálil. Pravdepodobne počítal s poistkou, ale bol odhalený. V „plechárni“ pracovalo 40 mužov, ktorí ostali nezamestnaní.

Nasledujúce odtrhnutie južnej časti Slovenska v prospech Horthyho Maďarska, vznik Slovenského štátu a II. svetovej vojny potom výrazne prerástli aj do napätia medzi smolníckym obyvateľom. To totiž tvorili najmä „mantácki“ Nemci, Slováci a v menšej miere Maďari. Nastal nielen ekonomický, ale aj spoločensko-politický rozpad jednoty bývalého mnohonárodnostného a prosperujúceho mestečka, z ktorého sa až do konca II. svetovej vojny Smolník nespamätal. Vlastne ani potom...

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
M. Badík, L. Deli, R. Maguľa: 700 rokov baníctva v Smolníku (1970, vydali Železorudné bane, Závod Smolník)
J Ilavský a kolektív: Smolník – mesto medenorudných baní (1993, vydalo združenie Mineralia slovaca)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3884