login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Kammerhof

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2011, 18:23 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza z roku 1871 a vidíme na nej budovu niekdajšieho Banského inšpektorátu, ktorú tu nazývali Kammerhof. Objekt sa ešte stále nachádza na centrálnom námestí Smolníka, v súčasnosti (jún 2011) je prázdny a hľadá sa kupec, prípadne prenajímateľ.

Počiatky tejto veľkej stavby siahajú do 18. storočia, ktoré bolo pre Smolník i iné banícke mestá veľmi priaznivé. Začalo síce zle, pretože po Rákociho bojoch ostala veľká časť súčasného Slovenska vyľudnená a oslabená, nemal kto pracovať na poliach, až nakoniec vypukla morová epidémia. Veľkým zvratom bol však nástup cisárovnej Márie Terézie a jej reforiem. Niektoré z nich v roku 1744 uľahčili možnosti podnikania v baníctve. Rozhodovanie o ťažbe odvtedy prináležalo už len vyšším banským komorám a v Smolníku bola zriadená aj banícka škola. V roku 1747 postavenie Smolníka výrazne vzrástlo, pretože sa stalo sídlom Banského inšpektorátu, ktorého jediným nadriadeným orgánom bola Dvorná komora vo Viedni. Smolnícka budova na fotografii patrila k veľmi významným v rámci celej vtedajšej monarchie.

Inšpektorát preveroval dovtedajšie banské prevádzky z hľadiska geologického i technologického a usmerňoval rozvoj nových možností ťažby. Rovnako kontroloval ekonomickú činnosť, aby bane neboli „tunelované“ ľuďmi zodpovednými za ich prevádzkovanie. Inšpektorát určil aj pevné ceny za meď a striebro, tiež za výrobu strelného prachu na detonačné práce. Príkladom ilustrujúcim prínos takéhoto postupu je údaj z roku 1747, podľa ktorého boli huty v okolí Smolníka (pravdepodobne v Smolníckej Hute) zatvorené pre nedostatok rúd. Ïalší údaj z roku 1848 udáva, že huty už pracujú, pretože banské prevádzky sú opäť dostatočne činné.

V roku 1872 objekt prebudovali na tabakovú továreň s výrobou ručne šúľaných cigár, ktorá pracovala do roku 2008.

Slavomír Szabó

Použitá literatúra:
M. Badík, L. Deli, R. Maguľa: 700 rokov baníctva v Smolníku (1970, vydali Železorudné bane, Závod Smolník)
J Ilavský a kolektív: Smolník – mesto medenorudných baní (1993, vydalo združenie Mineralia slovaca)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3799