login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Kaplnka na „Mariánskej hore“

@ :: Historické foto ::     May 30 2011, 15:49 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická pohľadnica pochádza zo začiatku 20. storočia, teda ešte z čias Rakúsko-Uhorska. Vidíme na nej púťový kostol – kaplnku Navštívenia Panny Márie, ktorá sa nachádza v Štóskom sedle. I keď Smolník už od roku 1774 používal aj súčasný slovenský názov, na pohľadnici je uvedený v maďarčine ako Szomolnokról a Štóske sedlo je nazvané Mariánska hora.

Dobový názov Mariánska hora má svoje opodstatnenie. V minulosti sa takto nazývalo oveľa viac lokalít, ako nájdete na súčasných mapách. Vždy išlo o miesta, kam sa chodilo na náboženské púte. O tom, že tu takto bolo v minulosti, svedčia nielen spomienky najstarších obyvateľov, ale i súčasnosť, pretože púť sa tu stále koná vždy v prvú júlovú nedeľu. Zo Smolníka vedie ku kaplnke aj „náučný chodník“ Duchovná cesta, ktorý sleduje trasu náboženských procesií. Z Mariánskych hôr, ktoré si udržali svoj názov do súčasnosti, je najznámejšia Mariánska hora pri Levoči.

Pri púťovom kostolíku v Štóskom sedle sa nachádza plocha, ktorá sa často využívala ako trhovisko. Predával sa tam najmä tovar, ktorý sa nekupoval denne, teda sa i ťažšie zháňal v Smolníku i v Štóse. Nebývalo teda ničím výnimočným, že sa na púť sa zástup rozjímajúcich, ale po bohoslužbe si nakúpili, čo potrebovali a späť sa vracali napríklad s kosami alebo hrncami. V čase komunistickej vlády tieto púte neprestali, ale zmenil sa charakter tovaru. Odpustový trh bol jedným z mála miest, kde sa za tejto éry dali nakúpiť modlitebné knižky alebo „sväté obrázky“.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch.










***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 3633