login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Smolnícka píla

@ :: Historické foto ::     May 30 2011, 15:40 (UTC+0)

Smolník, okres Gelnica: Táto historická pohľadnica pochádza niekedy z konca 19. alebo začiatku 20. storočia a zachytáva pohľad na smolnícku hornú pílu, ktorá sa nachádzala na západnej strane v smere na Úhornú. V danom čase boli v Smolníku píly dve, okrem hornej aj dolná. Presné datovanie pohľadnice nie je možné, pečiatka je už nečitateľná, avšak známka pochádza z čias Rakúsko-Uhorska.

Pokiaľ sa pozorne pozriete na zväčšenú fotografiu, uvidíte koľajnice. V danom čase sa tu ešte prevádzkovala lesnícka úzkokoľajová železnica, ktorou sa zvážalo drevo k píle.

Majitelia píly sa často menili a išlo vždy o dobrý obchod, pretože tunajšie lesy sú rozsiahle a s bohatým porastom. Medzi poslednými vlastníkmi zo Smolníka boli páni Frič a Hartman, v roku 1948 však prišlo znárodnenie a v roku 1951 píla zanikla. Horná aj dolná.

Aj dnes sú smolnícke lesy prosperujúce a prinášajúce obci úžitok. Spoločnosť Lesy Smolník spravuje 1703 hektárov pozemkov, z toho je 1663 hektárov zalesnených. V poľovnom revíri prenajatom poľovníckym združením Smolník II. žijú okrem jelenej, srnčej a diviačej zveriny aj medvede, vlky, líšky, rysy a z vtákov napríklad aj dnes už veľmi vzácny hlucháň.


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytol na základe svojej publikačnej činnosti a osobných konzultácií Ing. Ján Fritsch.









***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3747