login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Stratená: Skalná brána

@ :: Historické foto ::     Apr 13 2011, 18:44 (UTC+0)

Stratená, okres Rožňava: Táto historická pohľadnica pochádza pravdepodobne z dvadsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej dnes už nejestvujúcu Skalnú bránu. Za zmienku stojí aj trojjazyčný opis. I keď samotná Stratená je v súčasnosti vyslovene slovenská obec, kvôli Dobšinskej ľadovej jaskyni tu chodili návštevníci z celého okolia i zo zahraničia. Maďarčina naviac bola blízka aj obyvateľom Rožňavy a nemčina, či skôr „mantáčtina“ obyvateľom neďalekej Dobšinej.

Skalná brána nebola prírodným útvarom. Otvor dal prestrieľať niekdajší vlastník a prevádzkovateľ huty v Stratenej veľkopodnikateľ Filip Coburg. V čase jeho pôsobenia totiž chýbalo cestné spojenie v smere na Telgárt a Červenú skalu. Pre zásobovanie i vývoz hutníckych výrobkov bolo nutné zriadiť novú cestu, ale v ceste stáli skaly. Neskôr, a to najmä koncom 19. a začiatkom 20. storočia, keď sa jaskyňa stala mimoriadne populárnou, chodili turisti obdivovať aj tento výtvor.

Zmena nastala v roku 1944, keď vypuklo Slovenské národné povstanie. Po jeho potlačení Nemci začali obsadzovať jednotlivé obce. Do Stratenej sa blížili práve z Telgártu. Partizáni preto skalnú bránu podmínovali a nálože aj odpálili. V danej chvíli to však nesplnilo svoj účel. Časť skaly sa zosunula, ale ostala naďalej priechodná. Nemci tadiaľ prešli.

Poškodenie, ktoré nastalo detonáciou, malo svoje pokračovanie a zo skalného brala sa veľmi často uvoľňovali malé kamene aj veľké balvany, ktoré ohrozovali ľudí. Preto v päťdesiatych rokoch došlo na druhé odpálenie a Skalná brána celkom zanikla.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4125