login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vlachovo: Svedkovia nevšedného úkazu

@ :: Historické foto ::     Feb 11 2011, 14:41 (UTC+0)

Vlachovo, okres Rožňava: Táto fotografia vznikla niekedy na prelome tridsiatych a štyridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej mužov z Vlachova. Ide o štylizovaný skupinový portrét, na ktorý sa všetci pripravili, o čom svedčí aj ich oblečenie. Zatiaľ čo muži bežne nosievali biele nohavice zvané chološne, tu majú oblečené čierne pričeše. Pričeše boli bežným oblečením bohatších gazdov, ale mali ich takmer všetci, no ostatní si ich natiahli len v nedeľu alebo pri slávnostnejších príležitostiach. Tieto nohavice boli od členkov až po kolená úzke, aby sa dali dobre natiahnuť čižmy a na stehnách široké, aby nebránili v pohybe. Zatiaľ čo chološne boli typickou časťou odievania Slovákov, pričeše k nám prišli ako vplyv prevažne maďarskej kultúry.

Pri bližšom pohľade si všimnete, že takmer každý z mužov sa nechal odfotografovať s cigaretou. Fajky sa taktiež bežne používali, ale začali sa vnímať skôr ako predmety patriace k starším a starým chlapom. „Moderný“ mladý muž fajčil cigarety.

V období, kedy vznikla fotografia, sa Vlachovčania stali svedkami nevšedného úkazu. Bolo to v noci z 25. na 26. januára 1938, keď sa čierna obloha osvetlila a mihotala žiarivými farbami celé hodiny. No nestalo sa to len vo Vlachove. Vlastne takmer z celého Slovenska prichádzali správy, že sa nad našim územím objavila polárna žiara. Podľa dobových zápisov vyvolal nevšedný úkaz medzi ľuďmi paniku. Videli v tom znamenie nebies, ktoré varovalo pred blížiacou sa pohromou. V určitom zmysle mali pravdu, presviedčali sa o tom minimálne trikrát:

1. Dňa 23. septembra 1938 bola vyhlásená mobilizácia, na ktorú narukovalo aj 63 mužov z Vlachova.

2. Ešte v tom istom roku, presne 2. novembra 1938, sa mocnosti dohodli na zmene hraníc južného Slovenska. Po podpise Viedenskej arbitráže pripadli Maďarsku mestá a obce v hraničnej línii Senec, Galanta, Vráble, Levice, Rimavská Sobota, Jelšava, Rožňava, Košice, Michaľany, Veľké Kapušany, Užhorod a Mikačevo. (Užhorod a Mukačevo parili k Českolovensku v rámci územia Podkarpatskej Rusy – Zakarpatskej Ukrajiny). Toto rozhodnutie pre obyvateľov Vlachova okrem iného znamenalo, že ich prirodzené mestské centrum – Rožňava, už ležalo na území Maďarska. Nová hranica viedla pri Betliari, Betliar odstal na Slovensku. Novým slovenským okresným mestom sa stala Dobšiná.

3. Nemecko prepadlo Poľsko, stalo sa to 1. septembra 1939 a tento dátum je oficiálnym začiatkom II. svetovej vojny. Ide o doposiaľ najväčšiu tragédiu ľudstva, ktorej obete sa v celosvetovom meradle stále len odhadujú v rozmedzí 40 až 60 miliónov màtvych a množstvo zničených ľudských osudov ostáva nesčítateľné.







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 3348