login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slavošovce: Vojnová zásielka z továrne

@ :: Historické foto ::     Nov 13 2010, 18:23 (UTC+0)

Slavošovce, okres Rožňava: Táto fotografia bola vyhotovená v apríli v roku 1945. Boli to teda časy, keď ešte II. svetová vojna neskončila, ale Slavošovce už boli slobodné. Vtedy mala ich papiernička mimoriadny význam. Ako vidieť na fotke, vľavo vedľa riaditeľa továrne B. Kynčla stojí ruský vojak, ktorý dozerá na transport papiera. Tento bol vyvážaný do košických tlačiarní a používal sa najmä na výrobu informačných letákov. Letáky slúžili jednak obyvateľstvu, ktoré cez ne získavalo čerstvé informácie o pokračovaní vojny a praktických možnostiach zapojenia sa do obnovy spoločnosti, ale slúžili aj vojsku, a to najmä na šírenie propagandy. Tu si je potrebné uvedomiť, že vtedajší Sovietsky zväz bol už oslobodený a vojaci Červenej armády museli bojovať proti Nemcom na cudzom území. Propaganda na udržanie morálky bola mimoriadne dôležitá. To však nebolo všetko. Ïalší druh letákov bol písaný v nemčine. Tieto sa zhadzovali najmä z lietadiel na ešte neoslobodenom území a slúžili na demoralizáciu nemeckej armády.

Osud papierničky mal počas vojnových rokov pohnutý osud. Najskôr bolo nutné zastaviť výrobu, keďže sa cez vojnu nedali zohnať náhradné diely do opotrebovaných strojov. Vtedajší riaditeľ Bohumil Janata zmenil podľa možností výrobný program. Začali s produkciou mydla a liekov, obrábali sa tu tiež kože. Keď vypuklo Slovenské národné povstanie, obec Slavošovce sa stala jej aktívnym členom. Dokonca priamo vo fabrike sídlil partizánsky štáb. V roku 1944 však výbuch jeho muničného skladu továreň silne poškodil.

Nemci obsadili Slavošovce v decembri 1944. V tom čase ešte fungovalo železničné spojenie s Popradom. ¼udia museli po nemeckým dozorom demontovať výrobné zariadenia a nakladať ich na vagóny. Obec oslobodil IV. ukrajinský front, v ktorom bojovali aj Rumuni. Práve ich jednotky zaútočili na Slavošovce a vytlačili Nemcov do hôr ku Rejdovej, kde z druhej strany spustili paľbu partizáni a Nemci ostali v obkľúčení.

Po príchode Rusov bolo prvoradou úlohou obnoviť výrobu papiera. V Slavošovciach mala svoju pobočku telovýchovná jednota Sokol a medzi ich vybavenie patrili aj lyže. Keďže železničná trať už bola poškodená, muži zo Slavošoviec na lyžiach podnikli v týchto rušných chvíľach nie bezpečný prechod cez hory. Išli cez Roštár, Dobšinú a Pusté Pole až do Popradu, kde svoje stroje našli vo vagónoch odstavených na bočnej koľaji. Rusi ihneď zabezpečili nákladné autá, spätný transport aj výrobu potrebných dielcov na spojazdnenie výrobnej linky.

Okrem papiera na tlač letákov sa začal vyrábať aj toaletný a cigaretový papier, čo v oboch prípadoch vojsko opäť uvítalo.

Slavomír Szabó

Informácie k fotografii nám poskytol pán Milan Sajenko zo Slavošoviec.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3733