login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slavošovce: Zemania v 19. storočí

@ :: Historické foto ::     Nov 13 2010, 15:58 (UTC+0)

-


Slavošovce, okres Rožňava: Tieto fotografie pochádzajú z 19. storočia a podľa výpovede ich majiteľa zachytávajú zemanov zo Slavošoviec. V tom čase bola obec bohatá, to hneď z niekoľkých dôvodov. V panstve Štítnik pri rieke rovnakého mena už dlho pracovalo niekoľko mlynov na výrobu papiera. V roku 1817 však Johanna Gyürkyová z rodu Markušovcov v Slavošovciach založila prvú fabriku, v ktorej sa papier ešte vyrábal ručne. V roku 1842 už zakúpili aj stroj na jeho výrobu, v podstate ide o prvý takýto stroj na území súčasného Slovenska a obec sa stala aj v tomto smere veľmi pokroková i prosperujúca.

Slavošovce v minulosti ťažili aj zo svojej pozície, pretože sa nachádzali na frekventovanej obchodnej ceste cesta a furmančenie prekvitalo. V neposlednom rade tu malo svoj význam aj poľnohospodárstvo, ktoré sa stalo doménou práve zemanov.

Zemania tvorili najnižšiu vrstvu šľachty a tento stav začal písať svoju históriu v 13. storočí. Bol svojrázny. Zatiaľ čo vyššie šľachtické posty boli iba výsostne dedičné a znakom „modrej krvi“, stav zemiansky si mohli rodiny aj zakúpiť. Malo to niekoľko výhod. Zemania rovnako ako ostatná šľachta nemuseli platiť dane, a to dokonca aj keď opäť schudobneli. Boli slobodní ľudia, ktorí nepodliehali iným šľachticom a mali právo voliť úradníkov župy, v ktorej žili.

Význam zemianstva upadol už v roku 1785, keď bolo zrušené poddanstvo. Napriek tomu v jednotlivých rodoch zemianska hrdosť pretrvávala až do vzniku I. ČSR, keď v novom štáte úplne stratila význam.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3585