login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rejdová: Tibejky

@ :: Historické foto ::     Nov 04 2010, 08:19 (UTC+0)

Rejdová, okres Rožňava: Táto historická fotografia pochádza z roku 1926 a vidíme na nej dve vydaté ženy. Poznáme to podľa toho, že ženy sú už pod čepcom. Čepce tohto vzoru a strihu sa nosievali sa len na slávnostné príležitosti, napríklad v nedeľu do kostola alebo na svadby.

Slobodné dievčatá nosili vlasy nepokryté. Nielen kroje, ale aj účesy môžu byť typickým znakom regiónu. V Rejdovej nosili dievčatá vždy len jeden vrkoč, ale jeho úprava bola svojrázna. Na začiatku sa vlastne začali pliesť na bokoch hlavy hneď nad ušami dva vrkoče, ktoré sa potom v záhlaví spojili do jedného. Pokiaľ si to mladá dievka zjednodušila a uplietla štandardný vrkoč, pozeralo sa na ňu, že sa nevie dobre učesať.

K slávnostnému odevu patrili vždy aj vyšívané vreckovky - hantuščoky, ktoré na fotografii držia ženy v rukách. Mali skôr ozdobný dekoratívny význam, nos si do nich neutierali. Vreckovky boli nielen vyšívané, ale často aj čipkované a slúžili vlastne ako textilný šperk. Bola to aj určitá vizitka ženy, pretože každá si tú svoju vyšívala a zdobila sama. Ak dievča darovalo takto vyšívanú vreckovku chlapcovi, bralo sa to ako veľký dôkaz lásky, dokonca za záväzok. Mládenec potom nosil vreckovku pripnutú na kabáte, alebo ak mal oblek, tak v náprsnom vrecku, aby ju bolo vidieť.

Za zmienku stoja aj tibejtky – ozdobné pestrofarebné vrchné sukne. Vo väčšine regiónov ženy nosievali iba ozdobné zástery.

Slavomír Szabó

Informácie k fotografii nám poskytla pani Zuzana Dovalovská z Rejdovej

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4017