login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rejdová: Dôvod na fotenie

@ :: Historické foto ::     Nov 04 2010, 08:13 (UTC+0)

Rejdová, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza z roku 1952 a azda málokto by uhádol, prečo sa mladé dievča z Rejdovej vybralo do rožňavského fotoateliéru, aby ju tam obrazovo zvečnili. Pozrite sa na jej ľavé zápästie. Fotografovaná totiž ako prvá žena v obci vlastnila hodinky.

Šestnásťročná dievčina mala brata, ktorý v týchto budovateľských rokoch odišiel za prácou do Ostravy. Zarábal ďaleko viac ako muži v Rejdovej a pri návšteve doma hovoril, ako to v Čechách vyzerá. Možno sa chcel švihnúť pred ostatnými, možno mal sestru naozaj veľmi rád, takže jej v Rožňave kúpil jedny z najdrahších hodiniek, ktoré ho stáli 900 korún. Hneď o tom hovorila celá Rejdová. Pre dievča to bol v danom čase taký dar, akoby dnes niekto kúpil sestre auto.

Fotografia bola zhodou okolností vyhotovená tesne po vzniku folklórneho súboru Hora, ktorý v Rejdovej pôsobí dodnes. Akurát sa chystali na prvé väčšie vystúpenie za Gemer až do Strážnice. I keď už vo všednom dennom nosení krojom odzvonilo, dievčina sa obliekla do tradičného odevu.

Z dnešného pohľadu sa zdá nosenie hodiniek všedné a samozrejmé. Avšak mnoho vecí takými všednými v tom čase nebolo. Týka sa to aj svadobných obrúčiek. Tie sa v Rejdovej prvýkrát použili na svadbe v roku 1957. A zhodou okolností sa v danom roku vydávala aj odfotená dievčina, ktorá mala obrúčky ako druhá v dedine.

-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3774