login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Zádiel: Počiatky školstva v dedine

@ :: Historické foto ::     Jun 20 2010, 21:05 (UTC+0)

Zádiel, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z konca 19. storočia a zachytáva učiteľa s deťmi. Vyrobená bola profesionálnym fotografom, ktorým bol A- Szilágyi z Miškovca. Počiatky školstva v obci nadväzujú na reformy Márie Terézia, ktorá v roku 1777 vydala dekrét Ratio educationis. Vo vtedajšom Uhorsku sa tvorbou škôl začali zaoberať aj malé dediny. V prípade Zádiela poznáme prvú zmienku o snahe vzdelávania z roku 1788, keď tu postavili prvý dom za účelom vyučovania. Nakoľko bol tento pokus úspešný a ako prebiehalo vyučovanie, žiaľ, nevieme. Zapríčinili to aj viaceré požiare, počas ktorých zhorela takmer celá dedina a listiny na fare sa nezachovali.

V roku 1863 však tunajšia kalvínska fara naliehala, aby bol v obci učiteľ a deti riadne navštevovali vlastnú školu. Na brehu potoka postavili novú budovu, ktorá bola majetkovo pričlenená k fare. Financie na výstavbu získali z milodarov obyvateľov a farskej pokladnice . Súčasťou školy bol aj učiteľský byt a prvým učiteľom bol Jozef Naď (Nagy Jószef). Učilo sa po maďarsky.

Zaujímavo vyznievajú dobové zápisky z roku 1879, akými ekonomickými pravidlami sa riadila škola. Učiteľ dostal ročne 2 kubické metre raže z verejnej sýpky a po 3 kubické metre pšenice od každého člena cirkevného spoločenstva v obci. Okrem toho mu cirkev poskytla drevo na kúrenie.

Žiaci za vyučovanie platili 1 zlatku (už nazývanú aj forint) ročne, v prípade že neprospievali, za opakovaný ročník platili polovicu. Najviac platili prváci, pretože zápis do školy stál 10 zlatiek.

Financie sa ukladali a bankovo zúročovali 10 percentami ročne a z toho sa vzplácal učiteľ, prevádzka školy a knihy pre žiakov z najchudobnejších rodín. Rodiny, ktoré evidentne netrpeli chudobou, museli deťom knihy kupovať samé, alebo sa „dedili“ zo súrodenca na súrodenca.

Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 2815