login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Zádiel: Piknik v rokoch dvadsiatych

@ :: Historické foto ::     Jun 20 2010, 21:00 (UTC+0)

Zádiel, okres Košice-okolie: Táto fotografia bola vyhotovená niekedy v rokoch 1920 až 1923 a zachytáva šiestich mladých obyvateľov obce Zádiel na pikniku v Zádielskej doline. Obraz vtedajšieho „turizmu“ dotvárajú obleky s kravatami a biele ženské šaty do lesa. Turizmus sa tu nevnímal ako šport, ale výlet bol pohodovou záležitosťou a nebývalo zvykom, aby domáci obyvatelia prechádzali dlhé a neprebádané trasy len kvôli radosti z poznávania okolia a obdivu prírody.

Výletníci na fotografii nepôsobia dojmom roľníkov. Zádielčania neboli nikdy typickí dedinčania v tom zmysle, že by sa venovali výlučne roľníctvu. Vlastne až do čias rozvoja automobilovej dopravy to bola prevažne dedina furmanov, ale tiež vinárov a ovocinárov.

Vinice sa tiahli pod svahmi i na južných svahoch planiny Horný vrch a Zádielskej planiny. I keď polia popri ceste vedúcej do Dvorníkov existovali už aj v tom čase, obilninám či zemiakom sa tu údajne venovali omnoho menej ako pestovaniu ovocia, ktorému sa tu veľmi darilo. Bežná poľnohospodárska rodina teda nebola roľnícka, ale zameraná na hrozno, jablká a hrušky. Z hrozna vyrábali víno na predaj, ovocie taktiež predávali a potom nakupovali obilniny.

Ovociu sa mimoriadne darilo v celej Turnianskej kotline. Svedčia o tom zápisy z 19. storočia, niektoré blízke dediny dokonca po vymanení z Uhorska dostali podľa svojich sadov aj slovenské mená – Hrušov, Silická Jablonica, Jablonou nad Turňou. Predstava o veľkých záhradách pri domoch však nezodpovedá skutočnosti. Jednoducho v tých časoch veľké záhrady pri domoch neboli a ak sa tam nachádzal dvor, slúžil najmä ľuďom a hydine. (Dobytok pásli hore na planinách.) Ovocné stromy stáli v sadoch pri dedine a taktiež na medziach, kde vymedzovali hranice medzi jednotlivými pozemkami.

Slavomír Szabó





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 2740