login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Zádiel: Obec a niekdajšie domy

@ :: Historické foto ::     Jun 20 2010, 20:50 (UTC+0)

Zádiel, okres Košice-okolie: Táto fotografia bola vyhotovená okolo roku 1920 a vidíme na nej časť domu, ktorá však nebola obytná. Typické pre Zádiel (tiež takmer celú niekdajšiu Abovskú a Turniansku župu) boli podlhovasté domy, ku ktorým sa na konci pristavovali stajne a chlievy. Robilo sa tak najmä z dôvodov šetrenia priestorom, ale tiež kvôli zachovaniu čo najväčšieho tepla. Fotografia zachytáva zadnú časť domu, teda išlo pravdepodobne o stajňu.

Za povšimnutie stojí aj slamená strecha. Drevený šindeľ bol skôr výnimočný, resp. mali ho len bohatšie rodiny. Na výrobu strechy sa používala ražná slama, ktorá oproti pšeničnej dokáže dlhšie vzdorovať nástrahám počasia. Práve v dvadsiatych a tridsiatych rokoch začali slamené strechy ubúdať (i keď niekde sa držali ešte zo dve až tri ďalšie desaťročia) a nahrádzal ich eternit alebo škridla.

Ako stavebný materiál na steny sa v Zádiele používal najmä kameň. Iba chudobnejšie rodiny stavali z váľkov z nepálených tehál. I tieto domy, ako dokázalo aj nedávne búranie, neboli len z ílu so slamou, ale do váľkov sa pridávali aj malé kusy vápenca, ktoré pravdepodobne mohli kdekade na okolí nazbierať bez toho, aby zaň museli platiť.

Domy (okrem majetných rodín) boli z architektonického hľadiska takmer uniformné. Vstupovalo sa do nich zboku v strede, kde cez predsieň vošli do kuchyne. Tam boli dvoje oproti sebe stojace dvere do prednej izby a zadnej izby, tretie dvere oproti predsieni išli do komory. Chudobné rodiny mali len jednu izbu. Z vonkajšej vchodovej strany pozdåž celého domu viedol krytý gánok. Až neskôr, niekedy v tridsiatych a štyridsiatych rokoch prišlo na stavanie domov v tvare písmena L. V tejto obci to však bolo skôr výnimočné.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 2644