login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Interiér gotického kostola

@ :: Historické foto ::     Jun 17 2010, 13:27 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Jednou z architektonických dominánt mesta je gotický kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý pochádza zo 14. storočia a údajne stojí na základoch ešte staršieho kostola. Táto historická fotografia pôvodne slúžila ako pohľadnica a vyrobená bola niekedy na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov 20. storočia.

I keď kostol prešiel viacerými prestavbami, architektonicky v ňom stále dominuje gotika. Aj na pohľadnici vidíme typické rebrovanie stropu v gotických lomených oblúkoch. K pozoruhodnostiam stavby patrí široké sanktuárium, ktoré je najväčšie v oblasti Spiša.

V interiérovom vybavení z gotiky ostala krstiteľnica, ktorá je taktiež z 14. storočia. Vyrobená je z bronzu a zdobená ornamentmi znázorňujúcimi vinič.

I keď mladšia, ale veľmi hodnotná je aj monštrancia na hlavnom oltári, ktorá pochádza zo 17. storočia.

Vzácny je aj zvon, ktorý však bežný návštevník nemôže vidieť. Nachádza sa vo veži a vyhotovený bol prvýkrát v 15. storočí. Počas svojej histórie však nezotrval stále v tomto chráme. I keď váži 50 metrických centov, v časoch kuruckých povstaní ho ukrývali na Spišskom hrade. V roku 1703 sa však hradu zmocnili Rákociho vojská a držali ho až do roku 1710. Počas bojov zvon poškodili a ten sa mestu Gelnici vrátil až za vlády Márie Terézie. Do Gelnice ho doviezli 17. júla 1942 a bola to veľká slávnosť s jasajúcimi mešťanmi v uliciach. Pre jeho stav ho však museli roztaviť a nový odliali až v roku 1813. Je teda zhotovený z toho istého kovu vyrobeného z rúd z gelnických baní a oproti iným zvonom sa v jeho zliatine nachádza veľa striebra.


-sl-

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 2768