login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Mesto a ortuť

@ :: Historické foto ::     Jun 17 2010, 12:40 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z prelomu dvadsiatych a tridsiatych rokov 20. storočia a zachytáva centrum Gelnice. Mesto, ktorého banská sláva siaha do I. polovice 13. storočia, už bolo z hľadiska rozvoja viac-menej na ústupe a vzhľadom na možnosti vtedajšej baníckej techniky sa určité ložiská považovali za vyťažené. Rudohorie však skrývalo ešte kovovú rudu, ktorej sa spočiatku venovalo menej pozornosti. Ide o jediný tekutý kov – ortuť. Žiaľ, ani tá mesto výraznejšie nevytiahla z celosvetovej ekonomickej krízy, ktorá v tridsiatych rokoch tvrdo dopadla najmä na mestá s ťažkým priemyslom.

Prvé správy o ortuti tu poznáme z roku 1574. ažila sa na mieste zvanom Queckberg, avšak pre spory o územie s pánmi z Richnavy sa ťažba zastavila. Prešlo niekoľko storočí, kým Banský inšpektorát v Smolníku poveril správcu miestnych baní v Gelnici, aby preskúmal opustené štôlne, či sa tam nenachádza ortuťová ruda rumelka, o ktorú dovtedy pri ťažbe nejavili záujem. Po počiatočných problémoch s majetkoprávnymi záležitosťami rumelku začal ťažiť muž menom Martin Breuer a z gelnickej bani Zuversicht sa v rokoch 1830 až 1841 vyrobilo 120 funtov ortuti. ažba a výroba sa rozšírila, ale do všetkého zasiahla zmena pomerov v roku 1920, keď bane a výrobu zakúpila spoločnosť Golnitzer Quecksilber Bergbau Gesellschaft m.b.h. Miloš Bondy a spol z Prahy. Po trojročnej prestávke, kedy sa neťažilo, v roku 1923 obnovili prevádzku. Vydolovali až 5 ton rumelky denne, ale zhodou okolností práve v tom čase výrazne klesla cena ortuti a tento druh podnikania sa ukázal ekonomicky nerentabilný. Prevádzku zastavili už v roku 1925.

Po opadnutí celosvetovej ekonomickej krízy sa ťažba obnovila v roku 1939, a to prostredníctvom firmy Jozef Fischber z Krompách. Už v roku 1941 však spoločnosť predal firme A. Horal z Chyžnej Vody, ktorá dokonca nechala postaviť modernú pec na spracovanie rumelky. Ročne v nej vyrobil 600 kg ortuti. Svoj podnik však časom zveril do prenájmu Horehronskej účastinnej spoločnosti, ktorá tu postavila celú hutu a vyrobila 5 tisíc kg ortuti za prvé tri mesiace! Napriek tomu pri výrobe uniklo dvakrát viac kovu formou výparov do ovzdušia. Všetko však natrvalo prerušila vojna, ktorej front sa blížil do Gelnice...

-sl-

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 2725