login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Markušovce: Grejzupa

@ :: Tradičné recepty ::     Jun 15 2010, 17:27 (UTC+0)

Markušovce, okres Spišská Nová Ves: Táto polievka bola hotovou lahôdkou a varila sa v čase zabíjačiek. Verilo sa najmä na jej posilňovacie účinky na organizmus, teda podávala sa (ak bola možnosť) aj ľuďom, ktorí boli značne vysilení nejakou chorobou. Vraj to vždy pomohlo. V podstate ide o hustý mäsový vývar, ktorý sa robil troma spôsobmi.

1. Jaternicová grejzupa
Keď sa po zabíjačke obváral čerstvý surový bôčik a pečeň na výrobu jaterníc, vývar sa zlial a pridala sa doň časť uvareného mäsa.

2. Tlačenková grejzupa
Keď sa po zabíjačke obváralo bravčové mäso z hlavy, uši, bravčový jazyk, srdce a mäso z chrbta na výrobu tlačenky, vývar sa zlial a pridala sa doň časť uvareného mäsa.

3. Mäsová grejzupa
Zvyčajne sa robila z menej vyhľadávaného mäsa, napríklad od chrbta alebo z krku a len za účelom ovarovej polievky. Vtedy sa pridávala aj cibuľa vcelku.

Princíp bol vždy ten istý. Mäso sa varilo aj niekoľko hodín prikryté minimom vody, aby bol vývar najhustejší. V Markušovciach do hrnca zvykli pri prvom vare doliať aj za hrnček čerstvej bravčovej krvi. Keď sa voda odparila, vždy sa trochu prilialo a nechalo opäť vrieť. Solilo sa a korenilo až nakoniec.

Mäso sa potom mohlo využiť pri výrobe jaterníc či tlačenky, ale vývar vraj nebol o nič menšou lahôdkou. Bol veľmi silný a pridávalo sa doň uvarené mäso, takže bol i hustý. Nakoniec sa priadli aj krúpy, ktoré však boli uvarené zvlášť.

-sl-




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6425