login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Markušovce: Markušovské beľuše

@ :: Tradičné recepty ::     Jun 15 2010, 17:18 (UTC+0)

Markušovce, okres Spišská Nová Ves: Beľuše na nachádzajú v rôznych regiónoch pod rovnakým názvom, ale často sú výrazne chuťovo odlišné a s rôznymi plnkami. V Markušovciach ich zvykli robiť so sladkou bielou (podľa možnosti čerstvou) kapustou.

Suroviny:

- 400 gramov výberovej múky
- 500 gramov kapusty
- 30 gramov droždia
- hrnček mlieka
- polievková lyžica práškového cukru
- cca 50 - 60 gramov bravčovej masti
- vaječný žåtok
- 100 gramov slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie

Múku v miske rozmiešame s rozdrobeným droždím, asi polovicou rozpustenej bravčovej masti, vaječným žåtkom a necelou lyžicou soli. Vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Zatiaľ pripravíme plnku podľa uvedeného postupu: Kapustu najemno postrúhame, osolíme, pridáme čierne korenie a udusíme. Dusená kapusta nemusí byť celkom mäkká, môže byť aj trochu tvrdkavá, pretože ďalšou tepelnou úpravou zjemnie. Do dusenej kapusty pridáme nadrobno nakrájanú a už opraženú slaninu a opäť chvíľku dusíme.

Hotové cesto dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme plát o šírke cca ½ centimetra, možno trošku hrubší. Vykrojíme z neho pravidelné kolieska malým hrncom (veľkým hrnčekom). Do stredu každého kolieska dáme plnku, okraje preložíme a spevníme vidličkou, aby cez ne pri pečení nevytekala šťava. Pripravené beľuše polejeme roztopenou bravčovou masťou a položíme na plech, ktorý je taktiež natretý roztopenou bravčovou masťou, aby sa neprilepili. Vložíme do pece (do rúry) a necháme upiecť.

-sl-




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 6699