login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Moldava nad Bodvou: Mesto v rokoch tridsiatych

@ :: Historické foto ::     May 31 2010, 10:04 (UTC+0)

Moldava nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto pohľadnica pochádza zo začiatku tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej centrum mesta s kostolom reformovanej cirkvi uprostred. Vyhotovená teda bola za čias I. ČSR, kedy Moldava prežívali krízové roky.

Príčinou zlej životnej úrovne bola jednak vtedajšia celosvetová hospodárska kríza, avšak tuto ešte výraznejšie znásobená nedostatkom pracovných príležitostí. Mesto sa totiž sústredilo na poľnohospodárstvo, ktorému dominovalo vinohradníctvo a ovocinárstvo, známe bolo aj výrobou čižiem. Tieto odvetvia neprosperovali; naviac prišli po sebe dva neúrodné roky, počas ktorých sa z niektorých polí zožalo len toľko obilnín, koľko sa zasialo. To malo značný vplyv aj na náladu obyvateľstva a odzrkadlilo sa to vo voľbách. Už v roku 1929 tu v parlamentných voľbách na okresnej úrovni zvíťazili komunisti a v obecných voľbách v roku 1931 potvrdili svoje postavenie.

¼udia, ktorí prácu mali, dostávali také nízke platy, že nedokázali uživiť rodiny. Preto v Moldave v roku 1930 štrajkovali lesní robotníci, potom až do roku 1938 nastúpili časté akcie tzv. aktívneho hnutia nezamestnaných.

Vláda ČSR pre zlepšenie životných podmienok Moldavčanov urobila iba jediný krok, a to v júni 1933. Vtedy v Bratislave vzniklo „Družstvo zemedelských verejných obilných skladíšť“. Roľníci nemuseli predávať obilie hneď po žatve, keď bola najnižšia cena, ale mohli ho skladovať vo verejnom sklade. O veľkosti uloženej úrody dostali potvrdenie a predať ju mohli potom podľa vlastného uváženia, keď hodnota obilnín stúpla. Ministerstvo poľnohospodárstva a Krajinský úrad financovali výstavbu obilníc v deviatich mestách, z toho aj v Moldave. Dlho svoju úlohu v prospech obyvateľov Československa však neplnila, pretože v novembri 1938 sa po Viedenskej arbitráži stala Moldava nad Bodvou súčasťou Maďarska, kde zotrvala až do konca II. svetovej vojny.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 2350